Beestachtige snelheidsrecords

4 oktober is Werelddierendag. En dus zetten we voor de gelegenheid graag de beste lopers uit het dierenrijk in de picture.

De beste sprinter is de jachtluippaard, ook cheeta genoemd. Deze Afrikaanse katachtige kan vanuit stilstand in 3 seconden optrekken tot een topsnelheid van 98 km/u. Ter vergelijking: Usain Bolt, de snelste mens aller tijden, haalde bij zijn wereldrecord op de 100 meter een topsnelheid van net geen 45 km/u.

De jachtluippaard heeft een relatief groot hart en grote longen, maar een langeafstandsloper is hij niet. De cheeta houdt zijn topsnelheid zelden langer vol dan 20 seconden, maar op die tijd kan hij wel 500 meter afleggen. De snelste mens heeft voor die afstand bijna een minuut nodig. Het wereldrecord op deze ongebruikelijke atletiekafstand staat met 57.69 sinds 2016 op naam van de Keniaan David Rudisha.

De gaffelbok, ook wel gaffelantilope of pronghorn genoemd, is met een topsnelheid van 88 km/u ook supersnel. Bovendien kan hij zijn inspanning veel langer volhouden dan de jachtluipaard. Een gaffelbok kan 10 km lopen aan een gemiddelde snelheid van 70 km/u. Daarmee is de gaffelbok veruit de beste langeafstandsloper van het dierenrijk.

De snelste mens over 10 km is Joshua Cheptegei, die daar in 2020 bij zijn wereldrecord in Valencia 26 minuten en 11 seconden voor nodig had. De gemiddelde snelheid van de Oegandees was net geen 23 km/u, een lachtertje voor elke gaffelbok …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?