Bedrijven laten werknemers lopen

Steeds meer bedrijven hebben begrepen dat gezonde mensen productiever werken en minder afwezig zijn. Daarom organiseren ze loopcursussen voor hun werknemers of schakelen zelfs de Weight Watchers in.

Heel wat bedrijven schakelen gezondheidsconsulenten in om hun personeel gezonder te doen leven en meer te laten bewegen. “Wij krijgen heel wat aanvragen om een gezondheidsbeleid op starten”, zegt Eva Vandenheede, gezondheidsconsulente bij HR-dienstenbedrijf Securex, in Het Laatste Nieuws. “Na een bevraging van de werknemers, stellen we een beleid op met concrete initiatieven: zen-ruimtes, mindfulness-sessies, badmintonwedstrijdjes, donderdag veggiedag, …”

“Studies tonen aan dat elke gespendeerde euro het bedrijf meer dan 2 euro oplevert”, zegt Vandenheede. “Studies bewijzen dat de productiviteit verhoogt, het absenteïsme daalt en werknemers gelukkiger worden”, vult gezondheidseconoom Lieven Annemans aan. “Je verhoogt ook de kans dat je mensen in je bedrijf blijven.”

Werknemers dwingen om aan deze initiatieven mee te doen heeft geen zin, zeggen de specialisten. En lukraak wat ‘gezonde’ activiteiten organiseren is ook niet de oplossing. “Je moet je hele beleid erop afstemmen. Als het bedrijfsrestaurant elke dag friet op het menu heeft staan, is het niet echt consequent”, klinkt het.

ENERGY@WORK

Ook trainingsbegeleidingscentrum Energy Lab stelt specifieke beweeg- en gezondheidsprogramma’s op voor bedrijven. Daarvoor ontwikkelde het Energy@Work, een online sport- en gezondheidsplatform waarop werknemers terecht kunnen voor trainings-, voedings- en gezondheidstips. Daarnaast kan elke werknemer op dit platform persoonlijke trainings- en voedingsschema’s downloaden. Helemaal uniek is zelfs de mogelijkheid om rechtstreeks in te schrijven voor tal van sportevenementen.

Sommige bedrijven gaan nog een stapje verder en zetten hun werknemers op de weegschaal. Zo kan Weight Watchers ook op het werk langskomen. “We geven dan aan wie geïnteresseerd is 14 weken lang elke week een sessie van een halfuurtje, meestal tijdens de middagpauze”, vertelt Weight Watchers-diëtiste Mimi Van Meir. “Het is gezond voor de werknemers en het is ook een beetje teambuilding. We zien dat collega’s samen betere resultaten halen dan individueel.”

START TO RUN BIJ DE VRT

Bij de VRT proberen ze de personeelsleden in beweging te krijgen door hen tijdens de middagpauze of na de uren aan sport te laten doen. In het voorjaar deden 40 mensen mee aan een Start To Run-cursus – waar VRT-gezicht Evy Gruyaert het uithangbord van is – om zo samen mee te doen met een loopwedstrijd van 5 kilometer.

Bij het Gentse Bayer Crop-Science lieten ze een heel gezondheidsplan opstellen. “Liefst 80% van de meer dan 300 werknemers reageerde op een oproep van het bedrijf om een enquête in te vullen, zegt preventieadviseur Marc De Beuckeleer. “Zij konden langs bij een gezondheidsconsulent om hun gewicht, vetpercentage en bloeddruk te laten controleren. En ze gaven aan waaraan ze willen werken: van stoppen met roken of beter slapen tot gewicht verliezen. Daar gaan we ze nu bij ondersteunen met bijvoorbeeld rookstopbegeleiding of sportactiviteiten.” 

WEDSTRIJD ALS TEAMBUILDING

Ook organisatoren van loopevenementen ondervinden dat steeds meer bedrijven hun werknemers (in groep) willen laten sporten. De aflossingsmarathon Acerta Brussels Ekiden bijvoorbeeld zag het aantal bedrijventeams in vijf jaar tijd van 200 naar 900 zien groeien.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?