Bewegen en eten volgens je menstruatiecyclus: hormoonexpertes delen tips

Het is een taboe dat er geen zou mogen zijn: de menstruatiecyclus. En al zeker in de sportwereld. Hier en daar durven topatletes zich al eens voorzichtig uit te spreken over de impact van hun cyclus op hun prestaties, maar ook anno 2024 blijven ze in de overgrote minderheid. Hormoonexpertes Morgane Leten en Femke Reynaert willen daar verandering in brengen en pleiten voor meer kennis: “Als je weet waarop je kan letten, vormt je cyclus geen hindernis maar een slimme gids in je leven.”

“Een menstruatiecyclus bestaat uit vier fases, die we categoriseren volgens de vier seizoenen”, legt hormoonexperte Morgane Leten van Guud Woman uit. “Een nieuwe cyclus start telkens op de eerste dag dat een vrouw bloedt. Doorheen de vier fases fluctueren de hormonen en variëren de energielevels. In het leven van een menstruerende vrouw is het handig om de cyclus als leidraad te gebruiken – dat heet dan ‘cyclisch leven’ –, zowel bij dagelijkse activiteiten als op het vlak van sporten en bewegen. En om al meteen een misverstand te counteren: je cyclus in kaart brengen betekent niet dat je je aan strikte regels moet houden. Het is gewoon een tool die je helpt om betere beslissingen te nemen op het gebied van sporten, maar even goed qua eten, slapen, herstellen en bij uitbreiding leven. Je gaat je beter in je vel voelen, omdat je zicht krijgt op wat er hormonaal in je lichaam gebeurt.”

(…)

Synchroniseer je trainingen en je cyclus

Als loopster kan je met een aantal aandachtspunten rekening houden om optimaal te presteren. “Volg je een klassiek trainingsschema dat om de drie weken een rustweek inbouwt, stem die dan af op je menstruatiecyclus. Voor zware intervaltrainingen zoek je een gunstige timing, op moeilijkere momenten leg je de focus dan weer op stretch- en mobiliteitsoefeningen. En wil je zelf het warm water niet uitvinden, neem dan eens een kijkje bij apps als NikeSync en Wild.AI, die je trainingen en je cyclus automatisch synchroniseren. Train je onder begeleiding van een coach, speel dan open kaart om het maximale uit je trainingen te halen. En als je met een vriendin gaat lopen, vergelijk jullie tempo’s dan zeker niet met elkaar als jullie cyclus in een totaal ander seizoen zit. Wees überhaupt niet te streng voor jezelf, cyclisch leven betekent ook met mildheid naar je lichaam kijken, in elke fase”, besluit Leten.

Het volledige artikel over cyclisch leven en sport lees je in het nieuwe RunningBE-magazine. Ook hormoonexperte Femke Reynaert deelt er haar tips over hoe je ook winst kan boeken door je voeding af te stemmen op de fases van je cyclus.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.