Bashir Abdi: “Wees geen robot tijdens je marathon”

Bashir Abdi staat op 17 juli aan de start van het WK Marathon in Eugene, Oregon. In volle voorbereiding op deze wereldkampioenschappen konden we de topper interviewen voor het zomernummer van RunningBE magazine. Onze journalist vroeg onder meer naar zijn tips voor de recreatieve (marathon)loper.

Heb je goede raad voor wie de komende weken of maanden aan een marathon deelneemt?

BASHIR ABDI: “Al te vaak zie je lopers op de marathon nog te snel vertrekken. Dat is heel begrijpelijk. Je hebt goed getraind en je voelt je goed, maar 42 km is lang. Wie te snel start, riskeert een terugval. Ik verkies een negatieve split: een tragere eerste helft zodat je nog kan versnellen in het tweede deel van de marathon. Probeer bij de bevoorradingen ook altijd een flesje water aan te nemen. Zelfs als je geen dorst hebt, is het goed om even te drinken. Of hou soms maar gewoon wat water in je mond, zodat je hersenen het gevoel krijgen dat er vocht is binnengekomen.”

“Wees ook geen robot tijdens je marathon. Op je gevoel lopen is zo fijn. Uiteraard is het interessant om je gemiddelde in het oog te houden, maar volg je schema niet te strak. Een kilometer te snel of een kilometer te traag is echt niet erg. Ook als je hartslag eens wat hoger is, hoef je nog niet te panikeren. Voor je hersenen is het fijn om één ding uit te voeren: lopen. En als je te veel begint te rekenen en daardoor zou beginnen te twijfelen, dan verlies je nog meer krachten. Probeer echt zo relaxed mogelijk te lopen en te genieten tijdens je marathon. Je hebt er weken en maanden voor gewerkt, dit is iets dat je graag doet, beleef die marathonmomenten dan ook ten volle. Je hoeft overigens niet per se een marathon te lopen. Marathon is de meest extreme keuze, want een halve marathon of kortere afstanden kunnen je evenveel plezier verschaffen. Zelfs je 3 km in het zweet lopen, kan al een goed gevoel opwekken.”

Lees het volledige interview in RunningBE magazine.
Bestel het hier online of lees het artikel met Bashir Abdi digitaal via Blendle.

Het WK atletiek in Eugene vindt plaats van 15 tot 24 juli 2022. De marathon met Bashir Abdi wordt op 17 juli gelopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?