Bashir Abdi valt Europees record aan op Allianz Memorial Van Damme

De eerste topnamen voor de Allianz Memorial Van Damme 2023 zijn bekend. Op vrijdag 8 september maken Mondo Duplantis, Nafi Thiam, Yarsoslava Mahuchikh, Sydney McLaughlin-Levrone, Jakob Ingebrigtsen en Bashir Abdi hun opwachting in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Abdi zal de 47ste editie van de Memorial openen met een aanval op het Europees record van Mo Farah op de 10.000 meter.

Regerend wereld- en olympisch kampioen polsstokspringen Mondo Duplantis is al enkele jaren een van de grote publiekslievelingen in Brussel. De Zweedse wonderboy is meetingrecordhouder op de Allianz Memorial Van Damme met een sprong over 6m05, gevestigd in 2021. De Oekraïense indoorwereldkampioene hoogspringen Yaroslava Mahuchikh, die sinds de oorlog in haar land in België woont en traint, wipte vorig jaar op de Memorial over 2m05 en mag zich sindsdien ook meetingrecordhoudster noemen.

“De Memorial voelt voor mij als een thuiscompetitie. Ik ben heel goed opgevangen in België”, vertelde Mahuchikh donderdag op een persconferentie in Brussel waarop de 47ste editie van de Allianz Memorial Van Damme officieel voorgesteld werd. “Mijn ambities dit jaar liggen in eerste instantie bij het WK in Boedapest, maar ik hoop ook om daarna net zoals vorig jaar te kunnen schitteren op de Allianz Memorial Van Damme.”

Ook Bashir Abdi blonk in het verleden al uit op de Memorial. In 2020 vestigde onze landgenoot er een nieuw wereldrecord op de 20 km. In de daaropvolgende jaren schitterde de Gentenaar vooral op de marathon met brons op de Olympische Spelen en het WK en twee zeges en een Europees record op de marathon van Rotterdam. Op de Allianz Memorial Van Damme zal Abdi een aanval doen op het Belgisch en Europees record op de 10.000 meter. Het BR dateert van de Memorial van 1999  en staat met 26:52.30 op naam van Mohammed Mourhit. Het ER is sinds 2011 met 26:46.57 in handen van Abdi’s boezemvriend Mo Farah.

Net als vorig jaar siert Mondo Duplantis de affiche van de Allianz Memorial Van Damme, maar dit jaar krijgt de Zweed – wiens wereldrecord op 6m22 staat – het gezelschap van Mahuchikh en Abdi. Naast dit toptrio hebben nog drie andere wereldtoppers hun komst naar 47ste Allianz Memorial Van Damme al bevestigd. In de eerste plaats Nafi Thiam. De dubbele wereld- en olympische kampioene op de zevenkamp wil zich zoals elk jaar in een volgepakt Koning Boudewijnstadion graag tonen voor eigen publiek.

Voor het eerst present op de Allianz Memorial Van Damme: Sydney McLaughlin-Levrone. De Amerikaanse is nog maar 23, maar heeft wel al een palmares om u tegen te zeggen: regerend wereld- en olympisch kampioene op de 400 meter horden én wereldrecordhoudster. Een zesde bevestigde topnaam is Jakob Ingebrigtsen, een vertrouwd gezicht op de Memorial. De ook nog altijd maar 23-jarige Noor is de olympische kampioen op de 1500 meter en wereldkampioen op de 5000 meter. In Brussel zal hij op 8 september de 1500 meter lopen.

15 DL-disciplines in Brussel

De Allianz Memorial Van Damme is de 13de van 14 meetings in de Wanda Diamond League 2023, de verzameling van de strafste atletiekmeetings ter wereld. De atleten strijden niet alleen voor de prestigieuze winst in Brussel, maar kunnen er ook – net als in de andere meetings – punten verdienen om zich te plaatsen voor de finale van de Diamond League, op 16 en 17 september in het Amerikaanse Eugene.

Op de 47ste Allianz Memorial Van Damme staan 15 DL-disciplines op het programma. Bij de vrouwen zijn dit de 100m, 200m, 400m, 1500m, 5000m, de 400m horden, het hoogspringen, het hink-stap-springen, het kogelstoten en het speerwerpen. Bij de mannen gaat het om de 200m, de 400m, de 800m, de 1500m en het polsstokspringen.

Naast deze 15 officiële DL-disciplines mag de organisatie van de Allianz Memorial Van Damme zelf nog enkele extra disciplines aan het programma toevoegen. Eentje daarvan wordt al zeker de 10.000 meter bij de mannen, waarin Bashir Abdi dus het Europees record van Mo Farah zal aanvallen. Deze 10.000 meter zal op 8 september het programma van de 47ste Allianz Memorial Van Damme openen.

Nieuwe piste en tribunezitjes

De werken in het Koning Boudewijnstadion zijn goed gevorderd. De onderlaag van de nieuwe piste ligt er al een tijdje, voor de hoofdtribune ligt nu ook de toplaag. In juni wordt die verder afgewerkt om eind juni helemaal klaar te zijn voor gebruik. Intussen zijn ook alle zitjes in de tribunes vernieuwd. Een extra reden dus om er bij te zijn op 8 september.

Wil je er op 8 september live bij zijn? Tickets bestellen kan via www.allianzmemorialvandamme.be.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?