Bashir Abdi triomfeert in Rotterdam en verpulvert Europees marathonrecord

Abdi won zondag de NN Marathon Rotterdam, pakte het parcoursrecord en verbeterde het Europees marathonrecord. De bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen finishte in 2:03:36 en is daarmee de eerste Europeaan die een marathon in minder dan 2:04 loopt.

Bashir Abdi stond zondagochtend met één missie aan de start van de NN Marathon Rotterdam, die na meer dan twee jaar eindelijk weer kon doorgaan. Onze 32-jarige landgenoot wou het Europese record op zijn naam schrijven. Slechts 77 dagen na zijn knalprestatie op de Olympische Spelen, waar hij een bronzen medaille veroverde, bevestigt Abdi zijn marathontalent.

Abdi deelde zijn wedstrijd perfect in, waardoor hij op km 36 zijn aanval plaatste en de andere twee koplopers achter zich kon laten. In de slotkilometers wist hij zijn tempo te behouden om zo naar de zege te snellen in een tijd van 2:03:36. Daarmee verbetert hij niet enkel het parcoursrecord, maar ook het Europese marathonrecord. Abdi stelde het record, dat sinds 2019 toebehoorde aan de Keniaanse Turk Kaan Kigen Özbilen, met liefst 41 seconden scherper.

Na afloop richtte Abdi zich op het Rotterdamse publiek. “Dit is een thuiswedstrijd. De toeschouwers langs de kant waren fantastisch”, blikt Abdi terug bij NOS. “Ze schreeuwden mijn naam, op bepaalde stukken werd ik bijna doof. Ik kreeg er kippenvel van. Het motiveerde mij en wilde dan ook graag iets terugdoen voor het publiek door hier te winnen.”

                                                             — DROOMRACE —

Bashir Abdi was met grote ambities naar Rotterdam gekomen en ontpopte zich onder perfecte omstandigheden daadwerkelijk tot de grootste ster. Na 25 kilometer leek hij verrast te zijn door de gewaagde aanval van de Keniaan Marius Kipserem, die landgenoten Dawit Wolde en Emmanuel Saina met zich meezoog. Kipserem, twee jaar geleden Held van de Coolsingel met een parcoursrecord van 2.04.11, was uit op nieuwe roem, maar verkeek zich op de Belg. Abdi: “Ik begreep niets van die versnelling. Heel onverstandig, Mij was juist verteld dat je tussen de 25 en 30 kilometer je energie moest sparen. Ik zakte af naar de vierde plaats, maar won langzamerhand terrein terug.”

Na 30 kilometer had hij Wolde en de terugvallende Saina al bijgebeend. Drie kilometer verder liepen Abdi en Wolde weer samen met Kipserem, die in die fase geregeld naar zijn zij greep. Rond 36 kilometer besloot Bashir Abdi zijn aanval te plaatsen. Drie maanden na zijn spraakmakende olympische optreden, die hem de bijnaam ‘Bronzen Belg’ opleverde, denderde hij na een versnelling onverschrokken door naar de finish. Af en toe in zijn enthousiasme het publiek met een arm opzwepend. Het Europese record van de Turk Mike Kipruto Özbilen (2.04.16) bleek ruimschoots binnen bereik

 
Het was de race waarvan hij had gedroomd, na een stage van vijf weken op hoogte in het Franse Font Romeu. “In Rotterdam is mijn marathoncarrière in 2018 begonnen, maar ik hield er toen geen goed gevoel aan over. Ik viel al snel en dat bleef mij achtervolgen. Die herinnering wilde ik uitwissen met een topprestatie. Ik ben dolbij dat dat is gelukt. Rotterdam is voor mij dé marathon, mijn thuismarathon.”
 
Na de finish ging Bashir Abdi uitgeput op het wegdek liggen en kuste hij het ‘heilige’ asfalt van de Coolsingel. “Ik heb van deze race genoten. Iedereen riep mijn naam! Mijn vriend Abdi Nageeye mag dan zilver hebben veroverd op de Olympische Spelen, hij kan niet, zoals ik, zeggen dat hij ‘Rotterdam’ heeft gewonnen.” De relatie met de Nederlander, die in 2019 in Rotterdam het nationale record op 2.06.17 bracht, is bijzonder. Nageeye loodste Bashir tijdens de olympische marathon in Sapporo op letterlijk en figuurlijk meeslepende wijze naar het brons. “Als onze programma’s het toelaten zou het mooi zijn als we volgend jaar samen in Rotterdam kunnen lopen. Dan kan het nog sneller gaan.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?