Baas van Strava zweert bij zijn ochtendloop

James Quarles, de 43-jarige CEO van running app Strava, start zijn dag altijd op dezelfde manier: al lopend.

James Quarles is de CEO van Strava, misschien wel jouw favoriete running app. Elke ochtend gaat hij een 12-tal kilometer lopen door San Francisco, waar hij woont. Hij beschouwt het als zijn eerste belangrijke meeting van de dag, namelijk één met zichzelf. “Ik gebruik mijn loopsessies om creatief na te denken over problemen en uitdagingen waar mijn bedrijf mee kampt, en om inspiratie te zoeken om Strava verder te vernieuwen,” zegt hij hierover.

“Strava is een sportief bedrijf en we gaan regelmatig samen sporten met de medewerkers. Maar dat is in groep, dus dan kan ik niet goed nadenken. Doorheen de dag word ik opgeslorpt door talloze meetings, demo’s, mails,… En ’s avonds wil ik er zijn voor mijn vrouw en 3 kinderen.” Voor Quarles is zijn ochtendloop zijn enige ‘garantie’ op rust en dus de ideale gelegenheid om goed na te denken, bijvoorbeeld over strategische kwesties.

Quarles begon te lopen als twintiger, geïnspireerd door zijn lopende vader. In 2016 (toen werkte hij nog bij die andere tech-gigant, Instagram) liep hij enkel sporadisch nog eens. Het lopen kwam weer in een stroomversnelling in 2018, toen hij van een vriend een startbewijs voor de New York City Marathon cadeau kreeg. “Eerst vond ik het wat vervelend, een marathon is immers niet niks… Maar ik heb me volop op de uitdaging gestort en ik heb 18 weken lang een trainingsschema gevolgd. Het is in die periode dat ik ontdekt heb hoe leuk het is om ’s morgens te lopen. Ik stond elke ochtend om 5 uur op, en ik doe het vandaag nog steeds. Als ik thuiskom na het lopen, slaapt iedereen nog en moet de zon nog opkomen. Ik probeer geen enkele dag over te slaan, de wereld is zo mooi net voor zonsopgang!”

De trainingen leverden op, want Quarles finishte in the Big Apple in 3:34′. Hij overweegt nu om zich aan een triatlon te wagen. “Maar de voornaamste reden om zoveel te sporten blijft wel omdat het mij toelaat om helder na te denken. Ik wil mijn tijd zo goed mogelijk besteden en lopen helpt me om bepaalde zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Dat is heel waardevol. Naast de vele uitdagingen voor Strava blijf ik het ook een enorme challenge vinden om elke ochtend het huis uit te sluipen om 5 uur zonder mijn vrouw en kindjes wakker te maken,” besluit Quarley lachend.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?