Average Rob: van ‘maffe’ YouTuber tot inspirerende Ironman-finisher

Op de cover van ons septembernummer schittert dit keer YouTube-fenomeen Average Rob. In een uitgebreid interview blikken we terug op zijn succesvol Ironman-debuut en blikken we ook al even vooruit op zijn toekomstige sportdoelen.

‘Here he comes. Not so average anymore. Rob Van Impe, you are an Ironman!’ Aan de boorden van de Wörthersee in het Oostenrijkse Klagenfurt vloeien op 18 juni de tranen over de wangen. Average Rob heeft zonet zijn misschien wel strafste stoot ooit tot een goed einde gebracht. De ‘maffe’ YouTuber heeft een volledige Ironman triatlon afgelegd. Een paar uur later haalt ook zijn broer de finish. “Het mooiste moment uit mijn leven. Als we daarmee andere mensen kunnen inspireren, maakt mij dat heel gelukkig.”

(…)

Is de perceptie rond jullie veranderd? Van de mafketels die extreme sporten uitproberen tot serieuze atleten.

AVERAGE ROB: “Ik word nog bijna dagelijks aangesproken en gefeliciteerd. De voorbije maanden hebben Arno en ik zoveel liefde gevoeld. Waren er in het begin nog twijfels over hoe we het zouden aanpakken, dan voel ik nu wel meer respect. They did it. We hebben ook geen moment overdreven, hé. Acht maanden voor een Ironman is kort, maar we hebben het wel op een goede en onderbouwde manier gedaan. Mensen die op ons neerkeken, hebben we toch maar mooi de mond gesnoerd. Ik hou wel van het etiket ‘clownesk’ dat ze op mij plakken, maar nu is er ook het etiket ‘doorzetting’ bijgekomen. We hebben ons maandenlang ernstig op iets toegelegd.”

(…)

Jullie zijn een inspiratiebron geworden. Jullie laatste video is meer dan een miljoen keer bekeken en met voorsprong de beste campagne om jongeren aan het sporten te krijgen.

“Ik zie mezelf niet als een inspiratiebron, maar als we hierdoor mensen aan de start van een marathon, triatlon of zelfs een 5 km kunnen krijgen, dan ben ik daar superblij mee. De voorbije weken heb ik al vaak gehoord dat mensen door ons terug zijn beginnen te sporten. Heerlijk. Arno is een echte inspiratiebron geworden. Hij woog meer dan 100 kg en werd in het begin helemaal afgeschreven. Hij heeft zijn leven helemaal omgegooid en heeft het gehaald. Vandaag ziet hij er veel gezonder uit. Hij voelt zich ook veel beter. Iedereen kan een Ironman tot een goed einde brengen, daar ben ik honderd procent van overtuigd. Alleen schuiven veel mensen het voor zich uit. Omdat ze denken dat zo’n challenge alleen voor goedgetrainde mensen met een perfecte lichaamsbouw is. Ik was vroeger ook zo. Een Ironman? No way in mijn leven. Vandaag zeg ik: als het door je hoofd spookt, doe het gewoon. Bouw rustig op, dan lukt het wel. Wij zijn ook begonnen met 5 km lopen, hé. Arno liep zelfs 7:30 per kilometer. Gewoon om comfortabel te kunnen lopen.”

Om mensen te blijven inspireren, zal je wel moeten blijven sporten. Hoe zien de toekomstplannen eruit?

“In oktober staan Arno en ik in Portugal aan de start van een halve triatlon. We willen onze conditie graag dit jaar nog wat onderhouden. Het is bovendien een goed excuus om er samen een paar dagen op uit te trekken. In Oostenrijk heb ik daar heel hard van genoten. Bovendien kan ik dan eens bij mijn mama in Portugal langsgaan. Ze woont daar nu anderhalf jaar en het is me nog niet gelukt om een bezoekje te brengen. Volgend jaar in juni is het tijd voor de volgende Ironman.”

Het volledige interview met Average Rob lees je in het nieuwste RunningBE-magazine (verkrijgbaar in de meeste supermarkten, dagbladhandels en online via de webshop).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?