Australiër verbetert (Belgisch) wereldrecord Backyard Ultra

Phil Gore heeft een nieuw wereldrecord op de tabellen gezet: hij liep 102 “yards” (bijna 685 km) en mag zich nieuwe wereldrecordhouder noemen op de Backyard Ultra. Daarmee verbeterde hij het vorige wereldrecord van Belgen Merijn Geerts en Ivo Steyaert.

De Australiër Phil Gore liep meer dan vier volledige dagen en nachten om in totaal zo’n 685 km te regsistreren op woensdag 21 juni.

Gore vestigde het record tijdens de Dead Cow Gully Backyard Ultra in Queensland, Australië –  mede te danken aan de hulp van de Nieuw-Zeelander Sam Harvey, die samen met Gore het tempo gedurende 101 yards – het vorige wereldrecord van Geerts en Steyaert – mee volhield.

Bij een Backyard Ultra moeten deelnemers een “yard” (ook wel ‘loop’ of ‘lus’ genoemd) elk uur om het uur starten totdat één loper overblijft. Zodra alle andere deelenemers uit de race zijn, moet de overblijvende loper nog één lap voltooien. Daarom wordt een recordpoging op de Backyard Ultra zowel een team- als individuele inspanning gezien.

Breaking 101

De laatste uren van de race, gelopen op een route waar vee wordt gehouden, zo’n 180 km ten noordwesten van Brisbane, viel samen met de winterzonnewende in Australië. De temperaturen schommelden tussen 22°C overdag tot -2°C ’s nachts. Gore en Harvey, de twee laatste overgebleven lopers, trotseerden dan ook bittere kou – naast hun pijn en vermoeidheid – in hun laatste gezamelijke 11 yards. Hoewel beide lopers hun 102de yard gestart warden, keerde Harvey bijna onmiddelijk hierna terug naar het basecamp. Gore kon zo de laatste yard alleen lopen en het wereldrecorld veilig stellen.

De race bracht dit keer dus een duidelijke finisher met zich mee – in de Backyard Ultra is het zo dat de laatste lopers technisch gezien een DNF (did not finish) krijgen als de race op een gelijkstand eindigt, wat het geval was bij onze landgenoten Merijn Geerts en Ivo Steyaert in oktober. Tijdens hun 101ste lus besloten Geerts en Steyaert samen te blijven om een positieve boodschap uit te stralen in een periode waarin de oorlog in Oekraïne en andere crisissen het nieuws domineerden. De Belgen gingen dus tegen de regels in, maar de wedstrijdorganisator (de befaamde Laz Lake) ging akkoord en keurde hun wereldrecord goed.

Het nieuwe wereldrecord van Gore volgt op een reeks van andere bijzondere records in de wereld van het ultralopen. Zo verbeterde Jennifer Russo in mei ook al het wereldrecord Backyard Ultra bij de vrouwen. Zij liep 74 yards (496,21 km) en verbeterde daarmee het record van haar landgenote Courtney Dauwalter uit 2020, die toen 68 yards liep.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?