Asics Gel Kayano opnieuw Schoen van het Jaar

Het maandblad Runner's World heeft de vijftiende versie van de Asics-schoen Gel Kayano opnieuw verkozen tot beste loopschoen van het jaar. Asics won deze hoofdprijs al eerder met twee andere modellen.

De Gel Kayano 15 (foto asics).
De verkiezing vond afgelopen week plaats in de schaduw van de New York City Marathon. Het is voor het eerst dat Runner’s World een schoen voor de tweede maal kroont tot Schoen van het Jaar. Eerder won Asics ook al eens de hoofdprijs met de GT-2100 (inmiddels 2140), de Gel Nimbus en de Gel Kayano 14.

De Gel Kayano, waarvan op dit moment al de nieuwe versie (16) in de winkel ligt, is specifiek bedoeld voor lopers die overproneren, de vakterm voor (licht) naar binnen kantelende enkels. Door de overdaad aan technisch goed werkende ingrepen blijven de meeste voeten juist keurig op het rechte pad. 

De Kayano viel afgelopen jaar vooral op door de uitzonderlijk goede pasvorm. Ook de superieure bescherming van de voet in de landingsfase kwam sterk uit de testen en daaraan heeft het vele zichtbare gel onder hak duidelijk bijgedragen.

Opvallend is verder de rij vetergaten, die niet in het centrum van het bovenwerk is aangebracht, maar daarvan licht afwijkt, richting de buitenkant. Zo kan de voet gedurende het grondcontact soepeler afwikkelen, terwijl de pasvorm hierdoor bovendien aanzienlijk wordt verbeterd. 

INTERNATIONAL SHOE SUMMIT

 Voor de vijfde keer organiseerde Runner’s World rondom de verkiezing ook de International Shoe Summit, waarbij in een tijdbestek van drie dagen alle topmodellen van de grote schoenenfabrikanten in de wereld de revue passeerden.

Een panel van bijna twintig redacteuren van Runner’s World, afkomstig uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Spanje, Zweden, Frankrijk, Spanje, Polen, Italië, Australië, Mexico en Brazilië (Zuid-Afrika en Colombia ontbraken op het appel) stelden daarbij tal van vragen over de nieuwe schoenen, de wetenschappelijke onderbouwing en de trends in de industrie.

Runner’s World wordt in het hele proces ondersteund door het Shoe Lab, een onafhankelijk instituut in Portland (Oregon), dat elk kwartaal tientallen modellen test (en van elk model ook nog eens tientallen exemplaren). Enkele honderden testlopers gaan duizenden kilometers op pad om de schoenen in de praktijk te testen.

Daarnaast worden onder supervisie van biomechanicus Martyn Shorten een reeks mechanische testen op de modellen losgelaten. Zo worden objectieve cijfers verkregen over onder meer de demping, stabiliteit en flexibiliteit.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?