ASICS doet het stap voor stap

ASICS heeft met de AP01 Keep Your Pace een sporthorloge ontwikkeld dat in staat is om je stappen per minuut te berekenen. Dat moet voor een grotere trainingsefficiëntie en minder blessures zorgen.

Uit onderzoek is gebleken dat méér dan 80% van alle mensen uit onwetendheid op de verkeerde manier traint. Seiko Instruments heeft samen met het ASICS Institute of Sport Science een sporthorlogeconcept ontwikkeld waarmee iedereen uit de voeten kan. De ASICS AP01 Keep Your Pace is in staat om de stappen van een loper per minuut te berekenen. De ingebouwde sensor meet op basis van opgaande-, neergaande en zijwaartse beweging. In combinatie met de chronograaf/tijdmeet functie worden de stappen per minuut zichtbaar gemaakt.

Het looptempo, en daarmee het aantal stappen, is in grote mate bepalend voor het inzicht in de conditie en het uithoudingsvermogen van een loper. Geen mens loopt immers op dezelfde manier. Door exact te weten hoeveel stappen er worden gelopen bij een bepaald tempo, wordt de basis gelegd voor een optimale individuele trainingsintensiviteit.

Dit inzicht voorkomt bijvoorbeeld dat een loper te snel van start gaat, of te langzaam loopt aan het einde van een run. Het is namelijk uitermate belangrijk dat je zo constant mogelijk loopt, in het ritme dat bij jou past. Keep your Pace, noemt ASICS dit.

BLESSUREPREVENTIE

Het aantal stappen – in relatie tot de snelheid en de afgelegde afstand – geeft ook aan of een loper zich verbetert. Want hoe minder stappen, hoe minder energie er wordt verbruikt. Doordat de ASICS AP01 sporthorloges ervoor zorgen dat er daadwerkelijk in een contant tempo en met een constante snelheid wordt gelopen, helpen ze ook bij het voorkomen van blessures.

De meting van het aantal stappen, en daarmee de afgelegde afstand, heeft een nauwkeurigheid van minimaal 97%. De afwijking bij GPS-metingen bijvoorbeeld is groter als gevolg van het niet continu hebben van satellietontvangst. De metingen worden nauwkeuriger als de gebruiker het horloge handmatig kalibreert. Bijkomend voordeel: omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een GPS-verbinding, is er ook geen sprake van een hoog batterijverbruik.

SHOE IMPACT METER

Dankzij de sensormeting langs 3 assen, is een AP01 sporthorloge ook in staat om de slijtage aan de loopschoenen te meten. De ‘conditie’ van de schoenen kan via een datatabel worden ingesteld op het horloge. Van gloednieuw tot een goed ingelopen paar. Omdat veel lopers over een training- en een wedstrijdpaar beschikken, is het mogelijk om de conditie van 2 paar schoenen door de Shoe Impact Meter bij te laten houden.

Specificaties
Een ASICS Keep your Pace AP01 sporthorloge verricht de volgende metingen: afgelegde afstanden (per run en in totaal), gemiddelde snelheid (zowel tijdens als na een loop), rondetijden, totaaltijden, gemiddelde snelheid per ronde, het aantal stappen per minuut per ronde, totaal afgelegde afstand (per maand, cumulatief tot maximum van 12 maanden), automatische opslag van alle data.

De horloges beschikken voorts over twee tijdsegmenten, een chronograaf/stopwatch met 300 laptimes, intervalfunctie (2 herhalend), 3 alarmen, licht, ecofunctie voor langere batterij levensduur en ze zijn water resistant tot 50 meter. De prijs voor de ASICS CQAP 0101, 0102 en 0105 bedraagt 99 euro.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?