Appelmans: ‘Alle begrip voor afgelasting’

Bijna 350 Belgen waren van plan om zondag de New York City Marathon te lopen. Onder hen ook ex-tennisster Sabine Appelmans, die ontgoocheld is maar wel begrip toont voor de afgelasting.

“Dit is niet tof, maar we hebben allemaal wel ongelooflijk veel begrip voor de beslissing”, liet Appelmans vanuit New York optekenen in Het Laatste Nieuws. “In de loop van de dag hoorden we op de nieuwsuitzendingen al dat vooral bewoners van Staten Island, de startplaats die zwaar getroffen is, tégen waren. We voelden dus wel dat er nog een hartig woordje gesproken zou worden. Toch zijn we onze startnummers gaan halen. Die blijken nu dus niet meer nodig. Spijtig en bizar.”

Appelmans blijft met een dubbel gevoel achter. “Langs de ene kant hadden we heel graag die 42,195 kilometer gelopen. Maar langs de andere kant, kunnen we helemaal niet boos zijn. Die storm heeft écht veel New Yorkers letterlijk in de kou gezet.”

CARL MAES: ‘OOK VERKIEZINGEN SPELEN ROL’

Ook tenniscoach Carl Maes zou zondag deelnemen in New York en reageerde ontgoocheld op Radio 1. “Hier in midtown Manhattan is nauwelijks iets te zien van de storm en dan is de beslissing frustrerend. Maar ik begrijp de omstandigheden. Er zijn de slachtoffers, de materiële schade,… En ook de verkiezingen hebben misschien een rol gespeeld; de marathon mocht niet de perceptie met zich meebrengen dat entertainment boven het leed van zovele slachtoffers gaat.”

Volgens Maes zullen er zondag heel wat alternatieve loopjes georganiseerd worden. “Er zal hier heel wat afgelopen worden, ook al is het symbolisch. Er zijn ook heel wat liefdadigheidsprojecten opgestart. Ik ga zelf ook een handje toesteken.”

HOLLAND RUN

Eén van de alternatieven voor de officiële marathon is de Holland Run, die georganiseerd wordt door de Nederlandse ex-schaatser Erben Wennemars. “OK gedupeerde Nederlandse hardlopers in New York. Laten we zondag een Hollandrun organiseren in Central Park. Wie loopt ermee?”, twitterde Wennemars. Er zouden zich al 150 mensen hebben aangemeld voor de loop. Ook de gewezen doelman Edwin Van der Sar en ex-wielrenster Leontien van Moorsel stonden op de deelnemerslijst.

WILFRIED SILON: ‘TE LATE BESLISSING’

Van de circa 47.000 deelnemers zouden er bijna 350 uit België komen. Ze betaalden allen tussen 1.965 en 3.145 euro voor de trip. Wilfried Silon begeleidde een groep van 48 landgenoten. “Toen het bericht over de afgelasting ons bereikte, was er een totale stilte, ongeloof en ook verontwaardiging. We hebben begrip voor de beslissing, maar niet voor de manier waarop en het tijdstip.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?