App-gebruikers sporten vaker en voelen zich gezonder

Lopers die hun activiteiten en prestaties via een app bijhouden, lopen vaker en voelen zich gezonder dan mensen die geen app gebruiken. Ze zijn zo enthousiast dat ze hun omgeving stimuleren ook meer te gaan sporten, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt samen met Hogeschool Inholland al anderhalf jaar de invloed van apps als Strava en Runkeeper. Doel is onder andere de sportparticipatie te verhogen en zo overgewicht en inactiviteit tegen gaan. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke blad BMC Public Health.

Naast een statistisch verband is er nog niet meteen ook een causaal verband tussen een app gebruiken en meer bewegen. Het is namelijk niet ondenkbeeldig dat mensen die hun prestaties met een app bijhouden ook zonder die registratie al gezonder zouden gaan leven en meer zouden gaan sporten. Zij behoren veelal tot het fanatiekere en ambitieuzere deel van de grote groep lopers.

BEGINNENDE LOPERS WEL, TOPLOPERS NIET

Opvallend is dat beginnende lopers die uitkomen op een kortere afstand kiezen voor een app. Dat valt te verklaren doordat er voor hen nog de meeste ruimte is om zich te verbeteren en het dus stimulerend en leuk is om vorderingen nauwgezet bij te houden. “De doorgewinterde lopers weten wel ongeveer wat ze kunnen en hoeveel ze per week trainen. Voor de echte cracks is een app trouwens helemaal niet handig. Zij gaan voor topprestaties en vinden een telefoon te zwaar tijdens het lopen”, zegt onderzoeksleidster Marije Baart de la Faille op Sportknowhowxl.nl.

De onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in de gegevens van mensen die behoren tot de langzaamste lopers die de kortste afstand afleggen. Zij staan het dichtste bij de couch potatoes. Met een nieuw onderzoek willen Baart de la Faille en collega’s zoeken naar manieren om juist die groep te activeren.

Baart de la Faille sluit overigens haar ogen niet voor eventuele nadelen van de apps. “Ik zal nooit beweren dat iedereen dit moet gaan doen. Er zijn mensen die er iets te enthousiast van worden. Die gaan zo fanatiek te werk dat ze de kans op een blessure vergroten. Een andere element is de sociale druk. Niet achter willen blijven en even laten zien hoe goed je bezig bent, het is menselijk, maar het verhoogt de druk. Terwijl sport in de eerste plaats ontspanning hoort te brengen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?