Antwerpen zet inwoners aan het lopen

De stad Antwerpen wil zich profileren als een echte loopstad. Daarom gaat het de komende jaren fors investeren in infrastructuur, loopevenementen, trainingsprogramma's voor beginners en promotie.

Het succes van de Antwerp Ten Miles bevestigt de populariteit van lopen in de Sinjorenstad. (foto alain buyck)
Lopen in Antwerpen is populair. Cijfers uit het sportbehoefteonderzoek van 2009 tonen aan dat 24% van de volwassen Antwerpenaars lopen als de leukste sport beschouwt, vóór fitness, fietsen en zwemmen. Bovendien is lopen de tweede meest populaire sport, na fitness, bij mensen die nog niet aan sport doen maar wel de intentie hebben om aan sport te doen.

De loopsport heeft dus veel potentieel om Antwerpenaars aan het sporten te krijgen. Verder blijkt dat parken, straten en pleinen de populairste locatie zijn om aan sport te doen. Het succes van de Antwerp 10 Miles en de Start to Run-cursussen bevestigt deze trend. Daarom investeert de stad de komende jaren heel wat middelen in de promotie van lopen en in de aanleg van nieuwe loopparcoursen.

27 LOOPLOCATIES

Zes loopparcoursen zijn al aangelegd. In het stadspark, Park Spoor Noord, Fort van Merksem, Hof de Bist, Te Boelaerpark en Fort VIII kunnen lopers een interessant traject uitstippelen. Bovendien zijn de zeven bestaande atletiekpistes voortaan open voor individuele lopers op momenten dat er geen school of club traint.

‘In totaal komt er meer dan 42 kilometer aan loopparcoursen bij in Antwerpen’
De volgende jaren investeert de stad verder in de aanleg van bijkomende loopparcoursen op tien nieuwe locaties. De parcoursen in het Kiel-, het Nachtegalen– en het Brilschanspark én in natuurgebied Wolvenberg zullen nog dit voorjaar klaar zijn.

Ook komen er op termijn vier Finse pistes bij op Linkeroever en in Merksem, Wilrijk en Deurne. De aanleg van de pistes start in 2011. In totaal komt er meer dan 42 kilometer aan loopparcoursen bij.

LOOPGIDS

Om sport, en meer bepaald lopen, te promoten, ontwikkelde de stad de Antwerpse loopgids 2010. Deze gratis gids bevat een overzicht van de Antwerpse loopparcoursen en het grootste deel van de loopcursussen voor beginners en loopevenementen in Antwerpen. Ook tips over opwarmen, stretchen, verschillende ondergronden… komen aan bod.

De komende jaren worden er extra parcoursen aangelegd. Daarom zal er voorlopig jaarlijks een vernieuwde loopgids verschijnen. De gids is gratis te bestellen via de infolijn van de stad Antwerpen op het nummer 03 22 11 333 of via het aanvraagformulier.

BEKENDE AMBASSADEURS

‘Tom Waes, Sofie Goos, Xenia Luxem en Mieke Boeckx zijn de ambassadeurs’
Enkele bekende lopers schaarden zich mee achter het project van de stad. Tv-figuur Tom Waes loopt elke dag tien mijl en leerde door te lopen al heel wat nieuwe plekjes in de stad kennen. Ook de succesvolle Antwerpse triatlete Sofie Goos en de Antwerpse loopster Xenia Luxem, die vorig jaar als eerste vrouw over de finish van de 10 Miles liep, willen de Antwerpenaars mee aan het lopen krijgen. Mieke Boeckx, grondlegger van het Start to Run-programma in Vlaanderen, is de vierde ambassadeur van de loopcampagne.

DVV ANTWERP TEN MILES & MARATHON

Wie zijn sportieve voornemens nog deze maand in de praktijk omzet, is net op tijd klaar voor de 25ste editie van de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon op zondag 25 april 2010. Beginnende lopers die nu starten met trainen, kunnen toewerken naar de vijf kilometer van de DVV Antwerp Short Run of de ASICS Ladies Run. Sportievere Antwerpenaars lopen zich warm voor de zestien kilometer van de 10 Miles. In beide gevallen is een trainingsprogramma aan te raden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?