Antwerpen sporthoofdstad in hart en nieren

Een recordaantal van 35.000 lopers nam zondag deel aan de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon of één van de andere loopevenementen. Antwerpen mag trots zijn op haar titel van Europese sporthoofdstad!

De 28ste editie van de DVV Antwerp Marathon begon onder een dik pak wolken. Het was wachten op de start van de DVV Antwerp 10 Miles voor de zon zich liet zien. De lopers en supporters lieten niet zo lang op zich wachten. Kort na de middag spoelde de massa in groten getale aan op de linkeroever van de Schelde. De marathon, die 2000 deelnemers had, kende toen al zijn afloop. Die werd gewonnen door Abdelhadi El Hachimi.

De jongste lopers kwamen aan hun trekken in de Chiquita Kids Run. 1700 kinderen tussen de 6 en de 12 gaven het beste van zichzelf. Aangemoedigd door meelopende papa’s en mama’s liepen ze een rondje van één kilometer.

In afwachting van de start konden lopers zich informeren op de RS Lab Runners Expo. Wie 16 of 42 kilometer van het goede te veel vond, kreeg zijn kans in de Short Run over 5 kilometer. 3800 looplustigen kozen daarvoor. Emmanuel Loverie ging met de overwinning lopen in een tijd van 15 minuten en 25 seconden.

Om half twee was het de beurt aan de vrouwen tijdens de Asics Ladies Run. Ook de 2500 vrouwen kregen 5 kilometer asfalt voorgeschoteld. Anna Ealle won in 19:02, voor Margot Vandenlindenloof en Lotte Claes. Een opvallend gezicht tijdens dan Ladies Run was dat van Lesley-Ann Poppe. “Ik ben nog maar zes weken aan het trainen. Maar dit is zeker het begin van meer loopplezier”, zei ze.

Voor het gros van de lopers moest het beste toen nog komen. Met 24.500 waren ze, de deelnemers aan de DVV Antwerp 10 Miles. Slechts twee atleten kunnen zeggen dat ze alle voorgaande edities van de 10 Miles gelopen hebben. Eddy Plehiers uit Borgerhout is één van hen. Voor zijn 28ste deelname heeft hij een speciaal t-shirt laten maken. “Ik ben nog nooit geblesseerd geweest. En zolang mijn kinesist zegt dat mijn knieën het aankunnen, zal ik blijven lopen. Hopelijk haal ik 30 deelnames. Dan zal ik 76 jaar zijn.”

Ook bekend Vlaanderen kwam zijn beste beentje voorzetten. In het peloton liepen onder andere stand-up-comedian Geert Hoste, Antwerps burgemeester Bart De Wever, Vlaams minister-president Kris Peeters, ex-judoka Gella Vandecaveye en actrice Tine Embrechts mee. De overwinning in de DVV Antwerp 10 Miles was net zoals vorig jaar voor Antwerpenaar Nick Van Peborgh. Veerle Van Linden was de snelste vrouw.

In totaal mocht Antwerpen zondag 34.500 lopers verwelkomen. Deze editie trok daarmee bijna 5000 lopers meer aan dan het recordjaar 2012. De lopers werden aangemoedigd door 90.000 supporters. Met deze recordaantallen vormt de DVV Antwerp 10 Miles & Marathon het grootste evenement in de kalender van Antwerpen als Europese Sporthoofdstad 2013.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?