Antwerpen lanceert drie looppunten

Antwerpen heeft bij wijze van proefproject drie loopparcours uitgerust met extra faciliteiten. Op de zogenaamde looppunten zijn er onder andere lockers, drinkwaterfonteintjes, openbare toiletten en een fietsenstalling voorzien.

In 2013, tijdens het Europese Sporthoofdstadjaar, plaatste Sporting A al enkele voorzieningen, zoals douchecabines, op enkele van de in totaal 20 loopparcours die de stad rijk is. Drie van deze parcours zijn nu uitgebouwd tot looppunt: Nachtegalenpark/Middelheimmuseum, Brilschanspark/Wolvernberg/sportcentrum Het Rooi en Park Spoor Noord. Het initiatief is een proefproject dat er kwam na een rondvraag bij de vele Antwerpse lopers.

Op elk looppunt zijn er een aantal basisfaciliteiten, zoals lockers, drinkwaterfonteintjes, een fietsenstalling, openbare toiletten en een zuil/bord met info over het parcours. Per looppunt kan er ook in een aantal extra faciliteiten worden voorzien, zoals douches en kleedkamers, stretchzones, fitnesstoestellen, verlichting op het parcours,?

Ook op de andere 17 loopparcours, die nog niet uitgebouwd zijn tot looppunt, zijn er al voorzieningen zoals openbare toiletten, drinkfonteintjes, fitnesstoestellen, gedichten, verlichting,… te vinden. Deze loopparcours zijn samen met een aantal verbindingsroutes tussen nabijgelegen parcours allemaal terug te vinden in de loopgids (gratis af te halen bij de sportantenne van elk district) of op de website van Lopen in Antwerpen.

De troeven van de drie looppunten

Nachtegalenpark (3 km) en Middelheimmuseum – Beeldig loopparcours (3,2 km):

 • infobord met info over de twee parcours (hoofddreef Nachtegalenpark – ingang Beukenlaan)
 • drinkfontein (hoofddreef Nachtegalenpark – ingang Beukenlaan)
 • lockers beschikbaar in het Kasteel Middelheim
 • openbare toiletten in het Kasteel Middelheim, toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum.
 • Als extra troef kunnen lopers langs de beelden van het Middelheimmuseum lopen.
Brilschanspark (1 km), Wolvenberg (1 km) en sportcentrum Het Rooi:

 • Aan sportcentrum Het Rooi zijn lockers, openbare toiletten en infoborden met het loopparcours en stretchoefeningen.
 • Op weekdagen tussen 12-13.30 uur kunnen lopers gebruikmaken van de kleedkamers en douches van sportcentrum Het Rooi – ideaal voor werknemers uit de bedrijven in de omgeving die een sportieve middagpauze willen.
 • De weg van het sportcentrum naar het loopparcours Brilschanspark (750 m) is aangegeven met wegmarkeringen.
 • In het Brilschanspark is een drinkfonteintje en staat ook een openluchtfitnesstoestel. Van zodra de voetgangersbrug over de Ring weer geopend is, kan dit parcours verbonden worden met dat van Wolvenberg.
Park Spoor Noord (lange lus van 1,4 km en korte lus van 1 km):

 • In de inkomhal van Buurtsporthal Parkloods zijn extra lockers voor lopers en een stretchzone. Deze zijn toegankelijk tijdens de openingsuren van de sporthal, net zoals de toiletten.
 • Tijdens weekdagen kunnen lopers douchen tussen 16 en 18 uur in Buurtsporthal Parkloods.
 • De korte lus van 1 km is bewegwijzerd, de lange van 1,4 km is aangeduid op de infoborden.
 • Aan alle ingangen via de Viséstraat en de ingang aan de Kempenstraat staan drinkfonteintjes.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?