‘Antwerp 10 Miles houden me jong’

John Claessens stond mee aan de wieg van de allereerste Antwerp 10 Miles. 81 jaar is hij ondertussen, maar dat belet hem niet om op 26 april weer trouw van de partij te zijn als toeschouwer.

John Claessens organiseerde ook onder andere het WK veldlopen van 1991 in Antwerpen.
John Claessens is als mede-organisator van de allereerste Antwerp 10 Miles de geschikte man om een vergelijking te maken tussen het evenement uit de beginjaren en dat van nu.

“Wat het meest in het oog springt, zijn natuurlijk de deelnemersaantallen”, aldus Claessens. “We zijn ooit begonnen met 500 deelnemers en dat aantal is elk jaar enorm gegroeid. Tegenwoordig brengen de ING Antwerp 10 Miles & Marathon zelfs bijna 25.000 sportievelingen op de been. Ongelooflijk maar waar.”

“Voor zo’n massa zijn er natuurlijk ook heel wat organisatorische aanpassingen nodig. Vroeger organiseerden we de 10 Miles met de Antwerp Athletic Club, waarvan ik voorzitter was. Toen al waren we een gans jaar bezig met de organisatie. Je moet niet vragen wat een werk daar nu bij te kijken komt.”

John Claessens tijdens zijn gloriejaren als loper.
“Oorspronkelijk lag de aankomst centraal in de stad op de Grote Markt. Eén keer zijn we zelfs uitgeweken naar het stadspark. Dat was allemaal natuurlijk heel gezellig, maar met zoveel deelnemers is dat nu praktisch niet meer te doen.”

“Op Linkeroever heeft de organisatie veel meer mogelijkheden. Vroeger stond er ocharme één tribune, nu is er plaats genoeg voor allerhande stands en VIP-tenten.”

TUNNELGEVOEL

“De doortocht door de Kennedytunnel en de Waaslandtunnel vind ik misschien nog wel de spectaculairste verandering. In mijn tijd heb ik nooit de kans gehad om door die tunnels te lopen, maar ik had het verdomd graag eens gedaan.”

“De kritiek op de beperkte toegankelijkheid van de tunnels voor het verkeer vind ik nonsens. Er wordt maar één koker ingepalmd en bovendien is dat maar tijdelijk en wordt alles ruim van tevoren aangekondigd. Ik heb marathons gelopen in onder andere New York. Tijdens zo’n evenement ligt de héle stad plat.”

Na al die jaren is John Claessens nog steeds vaste klant op de ING Antwerp 10 Miles & Marathon. “Ik durf gerust te zeggen dat de Ten Miles me jong houden. Op zo’n dag kom je altijd heel wat bekend volk tegen en worden er herinneringen opgehaald aan vroeger. Twee uur voor de eerste start ben ik al van de partij. Het is echt een dag om naar uit te kijken!”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?