Animatie toont hoe pacer enkele lopers op het foute pad brengt

Verkeerd lopen tijdens een wedstrijd is altijd pijnlijk. Al helemaal als je daardoor de kwalificatie voor een van de grootste marathons ter wereld misloopt.

Onlangs vond in Californië (Verenigde Staten) de Santa Rosa Marathon plaats. Voor veel Amerikanen is dat hét moment bij uitstek om zich te kwalificeren voor de prestigieuze marathon van Boston in het voorjaar. De omloop van de marathon in Californië is namelijk snel en de weersomstandigheden zijn er meestal uitstekend.

Voor enkele deelnemers draaide de kwalificatiepoging op niets uit, maar dat kwam niet omdat ze onvoldoende fit waren. Al vroeg in de wedstrijd – waarbij er veel bochtenwerk aan te pas kwam – miste de pacer van 3:03 (de kwalificatie-eis voor de 18- tot 34-jarigen is dit jaar 3:05 voor mannen en 3:35 voor vrouwen) een bocht (zie de animatie hieronder). Na zo’n 700 meter zag hij zijn fout in en keerde hij terug op zijn stappen, goed voor een omweg van anderhalve kilometer.

Een serieuse streep door de rekening van sommige lopers in het zog van de pacer, want dat ommetje van anderhalve kilometer zorgde er ervoor dat enkelingen de limiet voor Boston misten.

Geen primeur

Het is trouwens niet de eerste keer dat er iets misloopt bij de Santa Rosa Marathon. In 2013 diskwalificeerde de organisatie het volledige podium bij de mannen nadat dat trio een foute – en kortere – route genomen had.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?