Amerikaanse spurter gediskwalificeerd wegens ‘spottend juichen’ (+ video)

Een Amerikaanse highschoolloper is vorige week gediskwalificeerd op een meeting in Maryland omdat hij in de laatste rechte lijn zijn (nakende) overwinning op een ongepaste en onrespectvolle manier zou gevierd hebben ...

Brody Buffington van de Catoctin High School was op de Maryland 1A West Region meet de topfavoriet op de 300 meter en maakte zijn favorietenrol helemaal waar. Bij het ingaan van de laatste rechte lijn keek hij achterom en zag hij dat hij een geruststellende voorsprong had op zijn concurrenten. Buffington lachte en begon met brede armgebaren zijn (nakende) overwinning te vieren.

[Tekst gaat verder onder de video/tweet]

Even later volgde de totale ontnuchtering: Buffington werd gediskwalificeerd wegens ‘spottend juichen’. “In het wedstrijdreglement van de National Federation of State High School Associations staat dat je geen acties mag doen die een individu of zijn school in diskrediet brengen”, legt meet official Tim O’Keefe uit in The Maryland Herald. “Zich omdraaien naar zijn tegenstanders en heel de tijd met zijn handen zwaaien, is in strijd met die regel.”

De coaches van Buffington gingen in beroep tegen de diskwalificatie, maar dat mocht niet baten. Door zijn diskwalificatie kan Buffington zijn titel op de ‘state championships’ niet verdedigen.

Intussen krijgt Buffington wel steun van enkele bekende namen uit de Amerikaanse atletiek. Zo tweette langeafstandsloopster Kara Goucher, die twee keer deelnam aan de Olympische Spelen en in 2007 WK-brons won op de 10.000 meter: “Ik heb de video 20 keer bekeken. Wat mis ik?! Ik zie een jonge gast hard lopen en plezier hebben. Ik zie hem genieten van zijn moment. Ik zie geen gebrek aan respect. Ach, atletiek, waarom toch smoren we de opwinding die onze sport brengt zelf in de kiem?”

Een zelfde geluid bij Noah Lyles, de regerende wereldkampioen op de 200 meter: “Dit is zo dom. Waarom staan we onszelf als sport steeds weer in de weg?”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?