Als de noot het hoogst is

In sportmiddelen duiken ze op met de regelmaat van de klok, de zakjes met allerlei noten bedoeld als bron van energie. Het is dan ook de vraag of noten wel geschikt zijn voor lopers en sporters in het algemeen?

Eén ding kunnen we alvast bevestigen: noten bezitten tal van positieve gezondheidseigenschappen. Dankzij hun samenstelling bevatten ze heel wat voedingselementen: eiwitten, vezels, vitamines (B-E), mineralen (vooral ijzer) en vetten. De meeste daarvan zijn gezonde voedingsstoffen. Enkel het feit dat noten ook vetrijk zijn, doet de gezonde sporter wellicht de wenkbrauwen fronsen.

Goede vs. slechte vetten

Gelukkig gaat het hierbij vooral om onverzadigde of goede vetten. Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Zij verhogen de goede HDL cholesterol en verlagen de slechte LDL cholesterol. Op die manier beschermen onverzadigde vetten tegen hart- en vaatziekten. Anderzijds zijn ook verzadigde of slechte vetten in noten terug te vinden. Hun effect is juist het tegenovergestelde van dat van de onverzadigde vetten. Zij verhogen de cholesterol en doen de LDL in het bloed stijgen.

De verhouding verzadigde versus onverzadigde vetten verschilt bij noten van soort tot soort. Hazelnoten, walnoten of amandelnoten bevatten in het algemeen relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan bijvoorbeeld cashewnoten of pinda?s. Daarnaast is er de hoge calorische waarde van noten. Zeker voor personen bij wie gewichtsbeheersing belangrijk is, kan dit een valkuil zijn.

Lees het volledige artikel, met een overzicht van de voedingswaarde van verschillende noten, in het maartnummer van running.be magazine!


running.be magazine
De loopschoenenspecial met 57 nieuwe modellen, een tienwekenschema van Paul Van Den Bosch voor de 20 km door Brussel, de parcoursverkenning van de CittA Antwerp Urban Trail, Ronny Mosuse over zijn deelname aan de DVV Antwerp 10 Miles, meest sexy BV Joke van de Velde doet het minstens drie keer per week, Elodie Ouedraogo verklaart haar liefde aan Stella McCartney, het nut van noten voor lopers, lopen tijdens en na de zwangerschap. 24u in het Vrijbroekpark in Mechelen, op bezoek in het hoofdkwartier van Decathlon, steeds meer lopers aan de pijnstillers, do’s & don’ts voor deelnemers aan de Spartacus Run, en nog veel meer in het nieuwe, extra dikke running.be magazine, dat vanaf donderdag 6 maart in de winkel te verkrijgen is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?