Alles wat je over zondag moet weten op een rij

Zondag staat met de DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon het loopfeest van het jaar op het programma. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij.

De DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon stevent af op 40.000 deelnemers. Op dit moment schreven al bijna 37.000 lopers zich in, maar inschrijven is nog steeds mogelijk. Het hoger aantal voorinschrijvingen (3000 meer dan vorig jaar op hetzelfde moment) komt volgens de organisatie deels omdat heel wat lopers dit keer sneller beslist hebben om deel te nemen en om zich ook beter voor te bereiden. Maar ook late beslissers hoeven niet te wanhopen, want al wie wil, kan zich nog inschrijven: online tot zaterdagnacht, in de winkels van Runners’ Lab t.e.m. donderdag of op vrijdag, zaterdag of zondag ter plaatse.

Ook op deze 32e editie zal de 10 Miles veruit de populairste afstand zijn van de vier. Ruim 2/3de van alle ingeschrevenen waagt zich aan de 16 kilometer. De andere afstanden zijn de marathon (ruim 2000 deelnemers), de Short Run over 5 kilometer en de Chiquita Kids Run (1,4km).

4 goede doelen

Eén deelnemer op de vijf loopt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor één van de vier goede doelen waaraan de organisatie zich dit jaar verbond: Rode Kruis-Vlaanderen, To Walk Again, Kom op tegen Kanker en SOS Kinderdorpen. Ruim 20% van de reeds ingeschrevenen steunt één van de vier goede doelen en betaalde 10 euro extra die rechtstreeks naar het goede doel van hun keuze gaat en waarvoor ze een T-shirt in ruil krijgen. Voor de start van elk van de afstanden worden op het startpodium de cheques aan de goede doelen uitgereikt.

Het parcours van de 10 Miles is identiek aan dat van vorig jaar. Vanop Linkeroever gaat het via de Kennedytunnel, over de Kaaien door de binnenstad en via de Waaslandtunnel terug naar Linkeroever, waar de finish ligt. Ook de DVV Verzekeringen Short Run en de Chiquita Kids Run finishen op de Charles De Costerlaan, waar een grote tribune staat opgesteld. De marathon voert de lopers langs de diverse Antwerpse districten en finisht op de Grote Markt.

Gratis boot

In samenwerking met de diverse partners is er voor zondag een strak mobiliteitsplan opgemaakt zoals de voorbije jaren, vooral gericht op spreiding. Centraal in dat plan staat de fiets, het vervoersmiddel bij uitstek om je op zondag naar en in de stad te bewegen (tot aan de voetgangerstunnel of de veerboot waar grote fietsparkings voorzien zijn). Van Linker- naar Rechteroever en omgekeerd neem je het best de gratis veerboot over de Schelde. Tussen 10u en 19u varen er veerboten tussen beide oevers, vanaf het ponton van het Steenplein op Rechteroever naar een aanlegsteiger vlak bij de start- en aankomstzone op Linkeroever. Wie iets verder van het stadscentrum woont, maar toch nog binnen het tramnetwerk, komt best met de tram. Voor het autovervoer zijn er gratis parkings voorzien met aansluiting op het tramnetwerk of pendelbussen. Ook de trein is en blijft een prima alternatief. Nederlandse lopers komen (dankzij een actie van NS) zelfs helemaal gratis met de trein.

Statistieken

Bij de allereerste 10 miles in 1986 stonden 800 deelnemers aan de start. In 2007 liepen er voor het eerst meer dan 10.000 mensen mee en in de jaren daarop groeide het evenement spectaculair. De laatste vijf jaar stonden er telkens rond de 40.000 lopers aan de start.

Alle deelnemers samen lopen zondag 15 keer rond de aarde. 40% van de deelnemers zijn vrouwen en er staan maar liefst 120 nationaliteiten aan de start. Er lopen ook meer dan 300 bedrijven en 90 scholen mee. De DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon lokt ook heel wat kijklustigen naar Antwerpen, afhankelijk van het weer worden er zowat 80.000 toeschouwers verwacht.

Nieuw: live tussentijden & resultaten in app en op de website

De nieuwe MyPage-applicatie biedt via de website en de gratis app tussentijden van lopers op verschillende punten op het parcours en vormt het perfecte instrument om te weten wie zich waar bevindt. Na afloop kunnen deelnemers via diezelfde MyPage ook hun resultaten en persoonlijke foto’s en video’s bekijken en delen. De MyPage is te vinden op www.dvvantwerp10miles.be en via de gratis DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon-app.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?