‘Alle leeftijdsgroepen lopen trager dan in jaren 90’

Nederlands onderzoek wijst uit dat onze noorderburen duidelijk trager lopen dan in de jaren 90.

Onderzoekers bestudeerden tussen 1996 en 2014 de tijden van mannen en vrouwen die deelnamen aan de Zevenheuvelenloop, een wedstrijd in Nederland van 15 kilometer. In totaal namen de onderzoekers zo’n 400.000 tijden onder de loep.

Daaruit blijkt dat alle leeftijdsgroepen in 2014 gemiddeld tragere tijden lieten noteren dan in de jaren 90. Het grootste verschil liep zelfs op tot 8 minuten. De jongere leeftijdsgroepen verloren ook meer tijd ten opzichte van vroeger dan de oudere lopers.

Onderzoekster Maria Hopman van de Radboud Universiteit verklaarde de resultaten aan Sportnieuws.nl: “Lopen is populairder dan vroeger. Er zijn meer recreatieve lopers en die zijn over het algemeen minder getraind en fanatiek.” 

Toppers

Hopman besprak nog een andere statistiek, eentje die opvallender is. Uit cijfers die de NOS bestudeerde, blijkt dat in 1981 hoogstens 2000 Nederlanders een marathon in eigen land liepen. In 2014 waren dat er 27.000. En toch was het aantal sub 3-finishers bijna identiek (+- 400). Hopman: “Dat is vreemd, want je zou verwachten dat tussen die 27.000 meer talenten lopen. Het staat ook haaks op de ontwikkeling van de top, want er worden nog altijd wereldrecords verbeterd.”

Hopman eindigde met een positieve noot: “We moeten ons geen zorgen maken over de mensen die trager lopen. Zij bewegen tenminste en doen dat allicht het hele jaar door. We maken ons beter zorgen om de mensen die helemaal niets doen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?