Al 1.000 Belgen ingeschreven voor Wings for Life Run

Het begin van een nieuw jaar is het uitgelezen moment om sportieve voornemens te maken. Dat merken ook de organisatoren van de Wings for Life World Run, want al bijna 1.000 landgenoten schreven zich in voor de tweede editie van deze wereldwijde loopwedstrijd zonder finish.

Vorig jaar liepen er 35.397 mensen van 164 verschillende nationaliteiten op 34 locaties op de Wings for Life World Run. De deelnemers liepen in totaal 13 keer de wereld rond, namen 442 miljoen passen, aten 11 ton bananen en dronken meer dan 100.000 liter water.

LOPERS VS CATCHER CAR

De Wings for Life World Run is er dit jaar, op 3 mei, opnieuw, met één goed voornemen: meer deelnemers en dus meer geld inzamelen voor het goede doel. Ook deze keer is er geen finishlijn. De lopers worden namelijk ingehaald door een catcher car.

Exact 30 minuten nadat de lopers gestart zijn, vertrekt er een ‘catcher car’ of finishwagen die de lopers achtervolgt. Als de wagen je inhaalt, val je uit de race. Je bepaalt met andere woorden zelf hoe traag of snel je loopt en hoeveel inspanning je wil leveren om de finishwagen voor te blijven. De laatste loper die ingehaald wordt, is de Wings For Life World Run kampioen.

WERELDWIJDE WEDSTRIJD

Verspreid over 6 continenten en over meer dan 35 locaties staan amateurs en getrainde atleten op exact hetzelfde tijdstip aan de startlijn. Op een bepaald moment zullen een aantal deelnemers in verschillende landen of zelfs continenten tegen elkaar in de running zijn om de titel, zonder het van elkaar te weten.

Het is pas wanneer de catcher car hen inhaalt, dat ze weten waar ze gefinisht zijn. Dit geeft de race een uniek spanningselement. Zo waren er in 2014 er na 5 uur wedstrijd slechts drie atleten over. Uiteindelijk liep de globale winnaar in Oostenrijk slechts 90 meter verder dan nummer twee in Peru.

VOOR HET GOEDE DOEL

Nieuw dit jaar is dat lopers en rolstoelpatiënten zij aan zij aan dezelfde wedstrijd zullen deelnemen. Dat met slechts één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de Wings for Life Foundation. Deze internationale non-profit organisatie zamelt geld in ter financiering van onderzoeksprojecten naar de genezing van ruggenmergletsels. Alle opbrengsten van de Wings for Life World Run gaan integraal naar dit onderzoek. In 2014 werd meer dan 3 miljoen euro ingezameld.

Wereldwijd zijn er meer dan 3 miljoen mensen met een ruggenmergletsel en elk jaar komen er 130.000 patiënten bij. In West Europa komt dat neer op jaarlijks 22 patiënten op één miljoen inwoners en dit maakt per jaar 244 nieuwe Belgische patiënten. De belangrijkste oorzaken van dwarslaesie zijn verkeersongevallen (50%), iets wat u en mij even goed kan overkomen.

Colin Jackson, ex-Olympisch atleet en zilveren medaille winnaar op de Olympische Spelen, is de Internationale Sportdirecteur van de race: “Een ruggenmergletsel kan iedereen overkomen. Een ongelukkige val of een stom ongeluk kan iedereen plots in die levensveranderende situatie brengen. Er wordt momenteel echter onvoldoende geïnvesteerd in onderzoek naar het vinden van een oplossing, terwijl die oplossing dichter bij is dan men denkt. We moeten dus geld inzamelen om de beste wetenschappers onderzoek te laten doen zodat ze in de toekomst echt een verschil kunnen maken.”

AL 1.000 BELGEN IN IEPER

Ondertussen schreven er zich al bijna duizend Belgen en in totaal meer dan tienduizend lopers zich in voor de meest inspirerende run ter wereld. In België wordt er opnieuw gelopen in het mythische Ieper, dwars door Flanders Fields. Marc Herremans, Frederik Van Lierde, Thomas de Dorlodot en Nafi Thiam zijn de trotse, Belgische ambassadeurs.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?