AG Antwerp 10 Miles-tips van kenner Nick Van Peborgh

Nick Van Peborgh won de AG Antwerp 10 Miles al vijf keer. Hij is dus de perfecte gids in aanloop naar de loophoogmis van het jaar. Nick geeft tips waar zowel 10 Miles-debutanten als ervaren lopers baat bij hebben.

Welke 10 Miles-strategie raad je recreatieve lopers aan?
“Hou je kalm tot het moment dat je goed kan doorlopen. Na de start in waves loop je met veel deelnemers samen en moet je even wat ruimte zoeken. Blijf rustig en geef jezelf de tijd om in je ritme te komen.”

Hoe deel je die 16 kilometer het best in?
“Zorg ervoor dat niet al je energie al weg is voor de Kennedytunnel. Dan ben je te snel gestart. Tussen die eerste tunnel (rond kilometer 4) en de Waaslandtunnel (rond kilometer 14) kan je vlot doorlopen en je ritme aanhouden. Bij de laatste tunnel geldt voor iedereen hetzelfde: op je tanden bijten. Of je je tot dan gespaard hebt of niet: die tunnel doet sowieso pijn. Maar het einde is in zicht en dan geef je niet meer op.”

Welke tips geef je lopers met zenuwen mee?
“Als je de AG Antwerp 10 Miles voor de eerste keer loopt, mag je er niet van uitgaan dat het meteen een schot in de roos wordt. Stel jezelf geen tijd voorop, maar kijk puur naar de beleving van zo’n wedstrijd. Je moet niet presteren. Schenk meer aandacht aan het mooie weer en het contact met vrienden. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar ik ben ervan overtuigd dat de druk afneemt zodra je je op positieve aspecten focust. Temper je verwachtingen en probeer je vooral te amuseren. Zorg er ook voor dat je op tijd ter plekke bent. Stressen omdat je te laat komt, is puur energieverlies. Loop je meerdere races? Dan duid ik op het belang van routines: je vaste eten voor de wedstrijd, dezelfde opwarming, …”

Het volledige artikel – waarin Nick nog meer tips geeft – lees je in ons maartnummer (nu in de winkels) of hier digitaal.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?