AG Antwerp 10 Miles krijgt passage over Grote Markt

Het parcours van de 35ste editie van de AG Antwerp 10 Miles - dit jaar eenmalig en uitzonderlijk in het najaar, op zondag 10 oktober - is bekend. Start en finish van het grootste loopfeest van het land liggen zoals altijd op Linkeroever. Ook de traditionele passages door de Kennedy- en de Waaslandtunnel zullen niet ontbreken. Nieuw dit jaar is een passage over de Grote Markt.

Niet de Thonetlaan en de Charles De Costerlaan, maar de naburige Gloriantlaan zal dit jaar het decor zijn voor de start én finish van de AG Antwerp 10 Miles. Werkzaamheden op Linkeroever liggen aan de basis van deze hertekening van de start- en aankomstzone. Na drie kilometer duiken de deelnemers de Kennedytunnel in. Aan de andere kant van de Schelde lopen ze op het Zuid voorbij het Justitiepaleis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, dat volop gerenoveerd wordt.

Iets na halfweg bereiken de lopers via de Scheldestraat ter hoogte van de Sint-Michielskaai de Scheldekaaien. Na een kilometer langs het water draaien ze de Suikerrui in, waarna een passage over de prachtige Grote Markt volgt. In een heel ver verleden heeft Brabo de lopers van de AG Antwerp 10 Miles al eens mogen toejuichen, maar dit wordt ongetwijfeld een heel blij weerzien!

AG CHEERiNG LANE

Via onder andere de Melkmarkt en de Sint-Katelijnevest komen de lopers in de bekendste winkelstraat van ’t Stad, de Meir. Op de Meir zal ook de AG Cheering Lane liggen, dé uitgelezen plek om te supporteren en je schor te schreeuwen. Muziek, DJ’s en cheerleaders zorgen voor een unieke sfeer en een energieboost voor de lopers.

Vervolgens gaat het via de Jezusstraat en de Lange Nieuwstraat, langs de Sint-Jacobskerk, richting studentenbuurt. Ter hoogte van kilometerpaal 13 duiken de deelnemers opnieuw onder de Schelde, dit keer via de Waaslandtunnel. Aangekomen op Linkeroever is het nog een tocht van twee kilometer tot de finish op de Gloriantlaan, waar supporters vanop de tribunes hun geliefden zullen kunnen toejuichen.

DE WEVER: “TIJD OM TE BEGINNEN TRAINEN!”

Antwerps burgemeester Bart De Wever kijkt er heel erg naar uit. “Op zondag 10 oktober gaan we voor het eerst sinds twee jaar opnieuw een echte 10 Miles kunnen lopen”, klinkt het verheugd. Zowel in 2020 als dit jaar vond er eind april – de gebruikelijke datum van de AG Antwerp 10 Miles – een virtuele editie plaats om loopfanaten ook in coronatijden te kunnen laten genieten van het grootste loopfeest van het land. Maar op zondag 10 oktober kan er gelukkig eindelijk ook weer een fysieke editie plaatsvinden, met de passage over de Grote Markt als leuk extraatje! “Je zal er het stadhuis kunnen zien in zijn volle, herstelde glorie”, aldus De Wever, die op 10 oktober ook aan de start zal staan. “Het is tijd om te beginnen trainen!”

WOUTERS: “COLLECTIEVE RUNNER’S HIGH”

Ook Antwerps schepen van Sport Peter Wouters kijkt uit naar 10 oktober: “Met de bekendmaking van het parcours kan het aftellen naar de 10 Miles nu écht beginnen. Genoeg eenzame kilometers op de teller. Hoog tijd dat onze lopers als vanouds ’t Stad inpalmen en zich mogen opmaken voor een collectieve runner’s high. Wie nog twijfelde om de loopschoenen aan te trekken, heeft dankzij de succesvolle en inspirerende Olympische Spelen hopelijk het laatste zetje gekregen om zich te verzekeren van een plekje in een van de startvakken”, zegt Wouters.

AG ANTWERP SHORT RUN & ALPRO KIDS RUN

Wie de 16 km van de AG Antwerp 10 Miles iets te veel van het goede vindt, kan op 10 oktober ook kiezen voor de AG Antwerp Short Run. Deze tocht van 6,5 km start en finisht op de Gloriantlaan, met onderweg een lus rond het Galgenweel. De Gloriantlaan is ook de start- en aankomstplaats van de 1,8 km lange Alpro Kids Run, waarin kinderen tussen 4 en 12 jaar hun energie kwijt kunnen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?