Eddy D’Hondt is manager en hoofdaankoper van Runners’ Lab. Hij beaamt dat loopkousen maar al te vaak over het hoofd worden gezien: “En dat terwijl ze samen met de schoenen de belangrijkste aankoop voor een loper vormen. Bij Runners’ Lab hebben we de loopkousen dan ook niet in een hoekje weggemoffeld, maar dichtbij onze testlooppistes en de kassa gepositioneerd. We geven dan ook graag meer uitleg over de verschillende merken, soorten en samenstellingen.”
Loopkousen koop je het best in een sportspeciaalzaak, waar je het juiste advies kan krijgen. “De standaard sportkousen op de markt en de witte producten zijn veelal katoenen sokken met een dikke naad. Die zijn dan misschien wel goedkoop, maar het verschil zal je letterlijk aan den lijve ondervinden. Neem ook altijd je loopschoenen mee als je kousen gaat kopen, net zoals je omgekeerd ook beter je favoriete kousen naar de winkel meeneemt op jacht naar een nieuw paar schoenen.”
Merken
Heel wat lopers grijpen klakkeloos naar de grote sportmerken, of zorgen dat hun sokken assorti zijn met hun schoenen, maar dat raadt Eddy af: “We moeten daarbij een onderscheid maken tussen de gespecialiseerde sokkenbedrijven en de grote sportmerken. In de eerste categorie vinden we onder andere Falke en Smartwool. Zij houden zich bijna uitsluitend bezig met het fabriceren van (loop)sokken. Ze hebben meestal een uitgebreid gamma, van goedkopere kousen tot technische en enorm veelzijdige exemplaren. Voor die kwaliteit betaal je uiteraard meestal ook wat meer.”
“De grote sportmerken hebben zoveel verschillende producten in de aanbieding dat ze meestal niet gespecialiseerd zijn in sokken. Ze hebben ze er als het ware maar bijgenomen, omdat het nu toch eenmaal verkoopt. Deze sokken hebben niet altijd een meerwaarde, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.”
Schimmels en blaren
Loopkousen zijn er tegenwoordig niet alleen meer om comfortabel te lopen, ze helpen ook om blessures te voorkomen. “Er zijn zelfs speciale medische kousen, die met zilver verrijkt zijn en een antibacteriële werking hebben. Deze kousen zijn gemaakt voor mensen met te droge of te natte voeten, of die last hebben van kloven en schimmels”, weet Eddy.
Maar de belangrijkste bescherming die kousen bieden, is toch die tegen blaren. Op dat vlak breekt Eddy een lans voor de dubbelgelaagde loopkousen van het Engelse 1000 Mile. “De binnenkous is een dunne, naadloze kous van Tactel (een zachte, duurzame stof, red.), terwijl de dikkere buitenkous zorgt voor de nodige demping. Deze dubbele laag neemt de wrijving tussen de schoen en de sok, en dus ook tussen de sok en de huid weg. Een echte aanrader voor lopers die gevoelig zijn voor blaren of snel last hebben van oververhitte voeten!”
Dit artikel verscheen in een van de vorige edities van running.be magazine.