Adidas wil tegen 2024 enkel nog gerecycleerd plastic gebruiken

De sportkleding en -schoengigant is al langer bezig met het gebruik van plastic in haar producten te bestrijden. Dat Adidas echter verder gaat dan een papieren zak bij een aankoop, bewijzen de recente producten van het merk én de nieuwe doelstelling tegen 2024.

Adidas verwerkt al enige tijd plastic oceaanafval in haar producten, met als bekendste voorbeeld de UltraBOOST loopschoen. In een samenwerking met milieuorganisatie Parley creëerde Adidas deze loopschoen, die voor 95% uit oceaanafval en voor de overige 5% uit ander gerecycleerd materiaal bestaat. Elke schoen bevat zo’n 11 flessen oceaanplastic.

Na het verkoopsucces van de UltraBOOST bracht Adidas enkele maanden geleden ook de eerste kledingcollectie (yoga- en lifestylekleding) van oceaanafval op de markt. Het Duitse merk wil haar ecologisch imago vandaag extra benadrukken en komt met een straffe uitspraak: tegen 2024  enkel nog producten met gerecycleerd polyester op de markt brengen. “De shift kan niet van de ene op de andere dag gebeuren”, weet ook Eric Liedtke, directiehoofd Global Brands bij Adidas, aan de Financial Times te vertellen.  “Momenteel bestaat de helft van de productie nog uit volledig nieuwe materialen.” Daarom lijkt 2024 een haalbaar streven.

Ook de prijs is vandaag nog een werkpunt – al ziet het Britse zakendagblad dat niet als een blijvend obstakel. Gerecycleerd polyester is momenteel nog zo’n 10 tot 20% duurder dan nieuw polyester, maar het is zeker niet onwaarschijnlijk dat de prijs daalt zodra leveranciers dit gerecycleerde materiaal in grotere volumes produceren, luidt de krants redenering.

In 2016 startte Adidas bescheiden met de productie van ‘groene’ sportschoenen en voetbalshirts. De UltraBOOST x Parley was vorig jaar een groot succes met 1 miljoen verkochte paren. In 2019 ligt de lat al heel wat hoger en wil het bedrijf 11 miljoen paar van gerecycleerd materiaal op de markt brengen. Wat uiteindelijk ‘nog maar’ 3% is van de gehele schoenproductie is. “Extra kosten op één jaar kunnen we ons niet permitteren. Extra kosten verspreid over de jaren heen wel”, besluit Liedtke.

Wel, geduld is een mooie gave. En ondertussen dragen wij graag ons ‘groen’ steentje bij. Een extra paar loopschoenen kan nooit kwaad….

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?