adidas 4DFWD: zowel technisch als esthetisch verbluffend (review)

Onze redacteur testte de nieuwste schoen van adidas. Dit moet je over de innovatieve 4DFWD weten.

De 4DFWD heeft zijn intrede niet gemist. De (virtuele) lancering was een behoorlijk spectaculaire online show met onder meer de Duitse langeafstandsloper Miri Dattke, de Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder op de 400m, Wayde van Niekerk, en het Nederlandse sprintfenomeen Dafne Schippers. Een belangrijke rol was daarnaast weggelegd voor de Creative Director van adidas Running, Sam Handy. De lancering werd een esthetische show vol technische snufjes voor wat – zo werd meteen duidelijk – een bijzonder esthetische schoen en uitermate technisch hoogstandje was: de adidas 4DFWD.

Dat juist topsporters als Dattke, van Niekerk en Schippers van de lopersstal werden gehaald, had natuurlijk een reden, want de 4DFWD wordt uitgebracht in drie varianten, waaronder de Tokyo Collection. De 4DFWD zou deze zomer dan ook de belangrijkste ‘podiumschoen’ voor de olympische atleten moeten worden. De schoen is het resultaat van data-inzichten van duizenden atleten, verzameld in de voorbije vier jaar. Deze data liggen aan de basis van de techniek achter deze schoen. De focus ligt volledig op een uiterst nauwkeurig gecontroleerde energieteruggave gecombineerd met een responsieve demping. Steun geven en energie krijgen, daar draait het om bij de 4DFWD.

Combinatie van technologieën

FWD staat voor ‘forward’ en verwijst naar het rasterwerk in de tussenzool dat voor drie keer meer voorwaartse beweging zorgt. De bijzonder soepele FWD CELL van de zool is daarvoor geselecteerd uit liefst 5 miljoen mogelijke rasterstructuren. Bovendien is deze zool voor meer dan een derde gemaakt van biologisch materiaal. Die tussenzool is ook nog eens 3D geprint met licht en zuurstof, met behulp van Digital Light Synthesis, een technologie die is ontwikkeld door 3D-printspecialist Carbon, dat sinds vijf jaar partner is van adidas. Kortom, een zool die een regelrechte primeur is in de sector.

Letterlijk helemaal aansluitend bij de 4DFWD-tussenzool heb je het Primeknit bovenleer dat deels gemaakt is van gerecycled polyester. Het zorgt voor een comfortabele pasvorm en toont opnieuw aan dat alles om precisie draait bij deze schoen. De adidas 4DFWD is getest door middel van een reeks biomechanische testprocedures aan de Universiteit van Calgary, waarbij specifieke gebieden zoals voorwaartse beweging, remkracht en loopeconomie werden geanalyseerd.

GETEST

Comfortabele pasvorm

Na de veelbelovende digitale lancering, trokken we met de schoen op pad. Hoe vertaalt de mooie theorie zich in de praktijk? Het ingenieuze design leverde alleszins de nodige complimenten op van passanten. Maar de schoen kreeg ook de nodige complimenten van onze eigen voeten. De schoenen voelen heerlijk aan. De eerste keer was het nog een klein beetje wringen, maar vanaf de tweede draagsessie zat de schoen als een gezellige sok – mede dankzij de quasi onvoelbare vetersluiting. Een 100% zachte demping en 110% goesting om die volgende stap te zetten. Ook voor zij met een bredere voet (waaronder ondergetekende), voelt de pasvorm comfortabel. Je voet heeft genoeg ruimte om niet ‘benepen’ aan te voelen, terwijl de schoen toch nauwsluitend voelt én voldoende steun biedt.

Soepele loopbeweging

Lopen met de 4DFWD deden we uiteindelijk eerst een uur lang. In de regen en ook deels over modderige paden. Het enige nadeel van deze schoenen werd zo wel duidelijk … De esthetica wordt door het typisch Belgische weer om zeep geholpen! Het vuil kruipt immers waar het niet gaan kan. Toch bleef de schoen binnen volledig droog en werd het water vakkundig afgevoerd. Meer nog, de schoen heeft dan wel geen flexgroeven, toch zorgde de glibberige ondergrond nooit voor tractieproblemen. Ook tijdens volgende loopjes (wat langer van aard) viel op hoeveel demping voor de hiel er gegenereerd wordt en hoe soepel de bewegingen aanvoelen. Het is een vorm van ‘relaxed’ lopen – zowel voorvoet als hiel worden heerlijk gedempt, maar door de juiste ingenieuze techniek wordt er toch energie teruggegeven. Ideaal dus voor de wat langere relaxte looptochten waarin het vooral op comfort en uithouding aankomt.

Conclusie

Als je het ons vraagt, hoort de 4DFWD thuis in het rijtje van betere innovaties. Meer van dat! Want deze schoen gaan we heel veel dragen. We durven zelfs vermoeden dat net door het 3D-geprinte materiaal en het gebruikte rasterpatroon dit wel eens een heel duurzame schoen zou kunnen zijn, eentje die lang meegaat dus.

Adviesprijs: 200 euro
Verkrijgbaar via www.adidas.be 

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?