Addertje onder het gras: ‘Oei, eerste bevoorrading is pas na 20 km’

Een parcoursverkenning kan nuttig zijn. Zo ondervonden we ter redactie aan den lijve.

Wie regelmatig naar running.be surft, weet dat we dit weekend in Porto zitten. Daar lopen enkele collega’s de race van 15 km, de anderen wagen zich aan de marathon. En wat die laatste afstand betreft, was een virtuele parcoursverkenning geen overbodige luxe.

“Probeer per uur 500 ml vocht en 60 gram koolhydraten – bijvoorbeeld: via gelletjes – op te nemen”, vertelden voedingsspecialiste Jolien Lewyllie en coach Paul Van Den Bosch ons een tijdje geleden. “Sla dus zeker geen bevoorradingspost over”, luidde het advies. “Probleem”, wist een van mijn collega’s. Hij wees er vervolgens op dat er in Porto pas vanaf kilometer 20 sportdrank en voeding uitgedeeld wordt. Tot dan vinden we er alleen water, om de 5 kilometer. Een groot contrast met de Belfius Brussels Half Marathon, bijvoorbeeld. Een deel van ons liep die wedstrijd ter voorbereiding op Porto en trof er een zeer frequente en riante bevoorrading aan.  

En dus zat er niets anders op dan alternatieven te zoeken voor de wedstrijd in Portugal, vaak in de vorm van een loopriem waarmee we de gelletjes kunnen transporteren. Daarmee experimenteerden we de voorbije weken, want je neemt een geweldig risico als je zoiets voor het eerst doet tijdens een wedstrijd (check ook: 5 veelvuldig gemaakte marathonfouten). Wie weet schuurt zo’n riem wel, of zakt hij af. Gelukkig heeft elk nadeel ook z’n voordeel. Want iedereen heeft z’n eigen gelletjes bij en zal dus geen ‘ongewoon voedsel’ opnemen. Met andere woorden: de kans dat iemands maag spelbreker wordt omdat hij een nieuw soort gel naar binnen gespeeld heeft, is haast onbestaande.

Het volledige artikel over de laatste voorbereidingen op de marathon van Porto lees je in ons novembernummer of raadpleeg je hier digitaal. Voor wie het parcours wil bekijken: check het filmpje hierboven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?