Actieve of passieve recuperatie?

Op welke manier recupereer je het best van een geleverde inspanning? Door rustig te lopen of platte rust te nemen? We klopten met deze vraag aan bij bewegingswetenschapper Bert Ackaert van Energy Lab.

“Om je loopprestaties te optimaliseren is het erg belangrijk om een juist evenwicht te vinden tussen training en wedstrijden enerzijds en herstel anderzijds”, zegt Bert Ackaert. “Om het herstel van een zware of lange training te bevorderen, kan je verschillende technieken toepassen.”

Maar vooraleer je op zoek gaat naar de beste recuperatiemethode, zijn er enkele gouden regels waarmee je rekening moet houden. “Om goed te recupereren na een training of wedstrijd is het eerst en vooral noodzakelijk dat je de energie- en vochtbalans van je lichaam terug op peil brengt. En houd er ook rekening mee dat een training aan hoge intensiteit of van lange duur spierschade met zich meebrengt. Volledig herstel hiervan kan enkele dagen duren.”

Nog een belangrijke algemene opmerking heeft Ackaert over melkzuur. “Vele lopers koppelen spierschade en -stijfheid aan een verhoogde aanwezigheid van melkzuur in de spieren, maar dat is niet het geval. Spierpijn komt door een beschadiging van de spiercellen ten gevolge van regelmatige schokbelasting. De versnelde afbraak van melkzuur in de spieren is dan ook géén goede indicator van herstel na een training. Het lichaam voert het gevormde melkzuur sowieso vrij snel af, ook zonder extra herstelmaatregelen.”


running.be magazine
Lees het volledige artikel, Michel Wuyts en Ruben Van Gucht over de Loop van Vlaanderen, de schoenenspecial 2013, 12 pagina’s training (algemene loopprincipes, 5 dagelijkse oefeningen in 5 minuten, lopersdiarree,…) het succes achter de stadslopen, 10 weetjes over de 10 Miles, een reportage over Les Hivernales en 25 jaar Managers Marathon Club, de Belgische trappenloophoop Omar Bekkali, 24 uur langs de Scheldekaai, tien tips voor beginners van Rikske ‘Punk’ Ceulemans, Dimitri Leue bestormt de Boerentoren, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 7 maart in de winkel te verkrijgen is!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?