Achter de schermen bij de beste trailrunster ter wereld: afzien & tattoo’s

Fernanda Maciel liep begin dit jaar als eerste vrouw de hoogste berg in Amerika op en af. Wij hadden een gesprek met haar en kregen een blik achter de schermen.

Tientallen uren aan een stuk lopen, ongerepte trails verkennen en ’s werelds hoogste bergen beklimmen. Fernanda Maciel doet het alle drie… tegelijk! De Braziliaanse ultratrailrunner liep begin februari de Aconcagua op en af in 22 uur en 52 minuten. Nooit eerder kon een vrouwelijke atleet de Argentijnse berg – ’s werelds hoogste buiten Azië – in minder dan een dag bedwingen. “Ik was erop gebrand om dat record neer te zetten”, zegt de Braziliaanse. “Na al die jaren van lopen op alle plekken ter wereld, was het heel bijzonder om zo dicht bij mijn thuisland de uitdaging aan te gaan. De Aconcagua is met zijn 6961 meter de hoogste berg van mijn continent, dat blijft toch iets speciaals.”

Twee keer mislukte Fernanda’s poging: de eerste keer omdat ze ziek was geworden, vervolgens omdat het gevaar op steenlawines te groot was. De derde poging was de goede, al was het zwaar afzien, vertelt Fernanda. “De weersomstandigheden waren dit jaar extreem hard, met veel sneeuw, ijs en scherpe rukwinden. Door de kou verspilde ik veel energie. Ik heb een paar uur heel traag en al zigzaggend gelopen: het voelde alsof ik dronken was. Soms stond ik tot in mijn knieën in de sneeuw, op rotsachtig terrein dat bij momenten ongelooflijk steil was. Wat het voor mij als loper nog moeilijker maakte, was het gebrek aan zuurstof. Ik heb zonder extra zuurstof gelopen, maar moest soms naar adem happen (lacht). Toen de zon weer opkwam, ging het beter en vond ik mijn ritme terug.”

In ons meinummer (5 mei in de winkel) geeft Fernanda Maciel enkele tips voor beginnende trailers. Wie al wil kijken hoe zij traint, kan de fotospecial hieronder bekijken!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?