Acerta Brussels Ekiden viert recordeditie met Belgische toptijd

Olympic Running Team heeft in het Koning Boudewijnstadion de 13de editie van de Acerta Brussels Ekiden gewonnen. Het team van Isaac Kimeli liep de snelste aflossingsmarathon ooit op Belgische bodem, maar greep nipt naast het Belgisch record. Met een recordopkomst van 1.690 teams en meer dan 10.000 lopers bevestigt de wedstrijd haar status als grootste estafette in een marathon. 1.300 ploegen maakten er het grootste sportevenement voor bedrijven van.

Het was een stralend najaarszonnetje dat de lopers op zaterdagmiddag verwelkomde aan de poorten van het Koning Boudewijnstadion. De broertjes Borlée – Dylan en Jonathan liepen mee voor SOS Kinderdorpen, Kevin kwam hen aanmoedigen – gaven om één uur het startschot. Zes leden van elk team moesten op het heuvelachtige parcours rond de Heizelvlakte achtereenvolgens 5, 10, 5, 10, 5 en nog eens 7,195 km afleggen om de marathonafstand te vervolledigen.

In totaal verschenen 1.690 teams aan de start, goed voor een recordopkomst van 10.140 lopers. Daarmee onderstreept de Acerta Brussels Ekiden haar status als grootste aflossingsmarathon ter wereld. Een uur eerder werkten 250 jonge lopers de Chiquita Kids Run af.

OLYMPIC RUNNING TEAM GRIJPT NAAST BELGISCH RECORD

Yannick Michiels van Runners Lab en Jonathan Wayaffe van AC Lyra namen een verschroeiende start en verschenen na het eerste rondje van vijf kilometer onder een massaal applaus als eersten op de atletiekpiste van het Koning Boudewijnstadion om hun tasuki – het aflossingslint – door te geven. Onder impuls van Isaac Kimeli, de Gouden Spike 2015 bij de beloften, nam het Olympic Running Team al snel de fakkel over.

Kim Ruell van Excelsior, de thuisclub van het Koning Boudewijnstadion, liep nog even in het spoor van Kimeli, maar de Keniaanse Belg en zijn ploegmaats domineerden de wedstrijd en vergrootten gestaag hun voorsprong. Slotloper Thomas De Bock passeerde de finish na 2:07:35. Daarmee kwam de Oost-Vlaming 38 seconden te kort om het elf jaar oude Belgische record (gelopen door Stefan Van Den Broeck, Guy Fays, Frederic Collignon, Rik Ceulemans, Benjamin Barbier en Joeri Schoffelen) van de tabellen te vegen. Saucony legde op bijna drie minuten (2:10:24) beslag op de tweede plaats.

“Ik wist niet dat we voor een Belgisch record aan het lopen waren”, reageerde De Bock. “Omdat onze voorsprong groot genoeg was, ben ik op het einde niet meer voluit gegaan. Anders had een nieuwe toptijd er wel ingezeten. Jammer, maar we komen volgend jaar zeker terug en dan doen we zeker een gooi naar dat record.”

BASHIR ABDI STUWT KRC GENT NAAR BELGISCHE TITEL INTERCLUB

De strijd om de Belgische titel interclub draaide uit op een echte thriller. Excelsior leek lange tijd op weg naar de titel, maar in de slotkilometers snoepten Bashir Abdi en KRC Gent hen de eerste plaats nog af. Slotloper Jennen Mortier ging in extremis voorbij Maxime Boisco. “Na een slechte start hebben we fantastisch teruggevochten”, lachte Mortier. “Iedereen heeft zijn deel van de job gedaan. Als je dan op het einde toch nog naar de overwinning kan lopen, dan doet dat extra deugd.”

Een dolgelukkige Abdi sprong Mortier in de armen. “Ik heb vandaag echt genoten”, glunderde de 27-jarige West-Vlaming, die binnenkort het crossseizoen terug aanvat. “Wat een indrukwekkend evenement. Zo?n massa volk, een fantastische sfeer en geen gestresseerde atleten. Het is heel leuk om hier te lopen.”

Bij de gemengde teams ging de titel naar Running Center Leuven Dreamteam, dat zevende werd in een tijd van 2:15:07. Yellow Armada was in 2:34:27 de sterkste ploeg bij de vrouwen.

1300 BEDRIJVEN LOPEN MEE

De Acerta Brussels Ekiden onderstreepte dat een loopevenement een ideale teambuildingsactiviteit is voor bedrijven. In totaal stonden er 1.300 bedrijventeams aan de start. Geen evenement in België en bij uitbreiding de Benelux doet beter. De eerste plaats werd veroverd door de lopers van Runners Lab (2:19:23).

Onderweg konden de lopers in het kader van ‘SOS Muntwerpen’ nog een duit in het zakje doen door een muntstuk in de tonnen langs het parcours te werpen. De opbrengst van de inzamelactie gaat integraal naar het Kinderdorp in Kinsasha. Voor aanvang van de Acerta Brussels Ekiden kreeg SOS Kinderdorpen al een eerste cheque van 7.000 euro overhandigd door Kevin Borlée, een bedrag dat achteraf ongetwijfeld nog hoger zal oplopen.

DANSFEEST OP MARATHONLAAN

Het sportieve feest werd om 17u15 op de Marathonlaan voor het Koning Boudewijnstadion afgesloten met een afterparty met coverband Cookies & Cream. Een ideale manier om de stramme spieren even los te schudden en na te praten over een sportieve middag.

Uitslagen kan u vanaf maandag terugvinden op www.acertabrusselsekiden.be

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.