Abdi valt Europees record aan: “Ik hoop op het Memorial-effect”

Bashir Abdi doet op 8 september tijdens de 47ste editie van de Allianz Memorial Van Damme een aanval op het Europees record op de 10.000 meter van Mo Farah. De Memorial behoort tot de Wanda Diamond League, de verzameling van de grootste atletiekmeetings ter wereld. Al 11 wereldkampioenen van het voorbije WK in Boedapest hebben hun komst naar Brussel bevestigd.

In 2020 vestigde Bashir Abdi op de Allianz Memorial Van Damme een nieuw wereldrecord op de 20 km. In de daaropvolgende jaren schitterde de Gentenaar vooral op de marathon met brons op de Olympische Spelen en het WK en twee zeges en een Europees record op de marathon van Rotterdam.

Maar op 8 september, tijdens de 47ste Allianz Memorial Van Damme, keert Abdi terug naar de piste en zal hij een aanval doen op het Belgisch en Europees record op de 10.000 meter. Het BR dateert van de Memorial van 1999 en staat met 26:52.30 op naam van Mohammed Mourhit. Het ER is sinds 2011 met 26:46.57 in handen van Abdi’s boezemvriend Mo Farah, die twee olympische titels op de 10.000 meter en twee op de 5000 meter op zijn palmares heeft staan.

“Ik heb Mo voor de eerste keer in Brussel ontmoet op het EK veldlopen in 2008. Sindsdien zijn we trainingspartners en goede vrienden”, vertelt Abdi in Meet My Legends, een videoreeks op het YouTube-kanaal van de Allianz Memorial Van Damme waarin zes Belgische toppers van nu naar hun voorbeelden, inspiratiebronnen en atletiekhelden uit heden en verleden gevraagd werd.

In 2020 stelde Abdi het wereldrecord op de 20 km scherper in dezelfde race waarin Mo Farah het werelduurrecord brak. “Wij waren eigenlijk totaal niet bezig met dat 20 km-record. Toen ik zag dat het tempo naar beneden ging, nam ik even de kop over. Achteraf hoorde ik dat ik een wereldrecord gelopen had”, lacht Abdi, die daags na de race samen met Farah frietjes is gaan eten. “Mo heeft toen toegegeven dat ‘’French fries’ eigenlijk ‘Belgian fries’ genoemd zouden moeten worden.”

En nu, drie jaar later, zal Abdi het Europees record van Farah op de 10.000 meter aanvallen. “Ik hoop dat hij het niet erg gaat vinden. Het voelt een beetje raar aan voor mij. De meester die mij alles geleerd heeft, wordt plotseling ‘ondermeester’. Maar ik denk wel dat hij het me gunt. Ik hoop alleszins op het Memorial-effect. Dit is de beste meeting ter wereld. Een vol stadion dat staat te roepen. Dat doet iets met een atleet. De atmosfeer is gewoon crazy. Dit is een feest voor iedereen!”

11 wereldkampioenen

Wie dit grote atletiekfeest in het Koning Boudewijnstadion live wil meemaken kan tickets bestellen via www.allianzmemorialvandamme.be. Je zal op 8 september minstens 11 wereldkampioenen van Boedapest aan het werk zien: Yaroslava Mahuchikh, Jakob Ingebrigtsen, Mondo Duplantis, Femke Bol, Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters, Mary Moraa, Winfred Yavi, Haruka Kitaguchi en Shericka Jackson.

De strafste Belgische prestaties op het WK in Boedapest kwamen van Cynthia Bolingo en de Belgian Cheetahs. Bolingo snelde op de 400 meter naar een fantastische vijfde plaats en verbeterde op weg naar de finale haar Belgisch record. Een vijfde plaats was er ook voor de Cheetahs in de finale van de 4×400 meter. Bolingo en alle andere Cheetahs behoren uiteraard tot de 23 Belgen die geselecteerd zijn om aan de Memorial deel te nemen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.