Aan welke kant van de weg loop je het best?

Links of rechts van de baan ... Waar heb je het meest kans op een veilige looptocht?

Niet iedereen heeft het geluk om in zijn buurt looptrajecten te vinden waarbij je geen hinder van het verkeer ervaart. En wat als er op bepaalde stroken geen afgescheiden plaats voor voetgangers/lopers is, waar loop je dan het best?

Aan de linkerkant! En dus: tegen het verkeer in (lees: als je in het buitenland gaat lopen, weet dan aan welke kant van de weg ze daar rijden). Finse wetenschappers onderzochten de materie door 258 ongevallen met voetgangers van naderbij te bekijken. Zij stelden vast dat de zwakke weggebruikers die tegen het verkeer in wandelen liefst 77% minder kans hebben om betrokken te geraken bij een ongeval dan collega’s die ‘met het verkeer’ mee wandelen.

Reageren

De verklaring daarvoor is vrij simpel. Wie tegen het verkeer in wandelt of loopt, ziet wat er met de naderende wagens gebeurt. Bijgevolg kan je ook nog reageren als er iets onverwachts gebeurt. Dat is heel wat moeilijker wanneer je met het verkeer mee loopt en de actie in je rug gebeurt.

Er zijn wel zeker twee gevallen waarin je bovenstaande regel aan je laars mag lappen. Wanneer je de top van een heuvel nadert, of een scherpe bocht. Want in zulke gevallen zal je te laat contact kunnen maken met de automobilist.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?