9 tips voor lopen bij tropische temperaturen

Temperaturen tot 35 graden, dat betekent puffen en zweten, zeker tijdens een looptraining! Running.be geeft je 9 tips om die hitte te overleven.

1. Drinken, drinken en nog eens drinken! Op hete dagen moet je de hele dag door hydrateren, ook voor en na trainingen. Tijdens het joggen kan een drankgordel je helpen om voldoende water mee te nemen. Als je op een piste of in rondjes loopt, kan je natuurlijk bij elke passage een slok van je drinkbus nemen.

2. Zoek de schaduw op! Probeer zo veel mogelijk in de schaduw te lopen en de brandende zon te vermijden. Plan je route bijvoorbeeld voor het grootste deel in een bos, waar de schaduw van de bomen voor verkoeling zorgt. Als er geen bos bij je in de buurt ligt, zet dan zeker een licht (wit) petje op om je hoofd tegen de zon te beschermen.

3. Loop nooit in bloot bovenlijf! Veel mannen denken dat ze het met een blote bast minder warm zullen hebben, maar het omgekeerde is waar. Door het grotere contactoppervlak met de zon neemt de huid extra warmt op en stijgt de lichaamstemperatuur. Bovendien vergroot op die manier het risico op zonnebrand.

4. Insmeren! Bescherm je huid tegen de zon met een dikke laag zonnecrème, bij voorkeur minstens een kwartier voor je training. Als je meteen na het insmeren begint te lopen, vermengt de zonnecrème zich met de zweetdruppels. Belangrijk: vergeet je oren, kuiten en knieholtes niet!

5. Kies de juiste kledij! Een goed loopshirt laat de warmte ontsnappen en houdt je lichaam fris. Katoenen T-shirts zijn daarom absoluut uit den boze. Die stof slorpt het zweet op in plaats van het te laten verdampen. Laat dat goedkope shirt dus links liggen en investeer in een degelijk technisch T-shirt.

6. Kies het juiste tijdstip! Op een zomerdag loop je het best ’s morgens vroeg op het koelste moment van de dag. Jezelf uitputten in de middagzon heeft geen zin: het zal je uithouding niet verbeteren en je zal er niet spectaculair van vermageren. Je verliest immers voor het grootste deel vocht, geen vet.

7. Hou het rustig! Wanneer het kwik stijgt, moet je lichaam harder werken om dezelfde inspanning te kunnen leveren. Verlaag daarom de intensiteit van je trainingen: loop trager en gebruik je hartslag als waakhond.

8. Giet geen koud water over je hoofd! De verleiding is groot, maar het resultaat heeft het omgekeerde effect. Je lichaam reageert op het koude water door zich snel weer op te warmen, waardoor je het nog warmer krijgt dan voordien.

9. Wees flexibel met je schema! Op een bloedhete dag mag je gerust een training overslaan of kan je de duur van je training aanpassen. Onthoud: als het te warm is, is het gewoon te warm en moet je je training schrappen. Lopen heeft dan immers geen zin.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?