Ruim 20 jaar geleden, in 2003, werd het eerste gps-loophorloge gelanceerd, waarmee lopers voor het eerst hun afstand en tempo konden bijhouden zonder externe apparaten. Zo’n tien jaar geleden werd daar polshartslagmeting aan toegevoegd en sindsdien heeft de technologische vooruitgang in wearables zich in een razendsnel tempo ontwikkeld. Tegenwoordig zijn loophorloges uitgerust met diverse sensoren die niet alleen je hartslag meten, maar ook zaken als zuurstofsaturatie, slaapkwaliteit en stresslevels. De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat veel lopers het overzicht verliezen en nieuwe functies vaak niet (optimaal) gebruiken. Wij klopten aan bij de experts van Polar, marktleider op het gebied van draagbare sport- en fitnesstechnologie, om meer informatie te krijgen over negen functies die je hart wellicht sneller doen slaan.
-
Herstelstatus en -tijd
Het is een basisprincipe in de sportwereld: goed herstellen is minstens zo belangrijk als goed trainen. Om optimaal te herstellen, bieden veel sporthorloges hersteladvies en een aanbevolen hersteltijd, die aangeeft wanneer je opnieuw klaar bent voor je volgende training. Dit advies is gebaseerd op gegevens zoals hartslag (en dus intensiteit) en de duur van je training of wedstrijd. Bij Polar heet deze functie ‘Recovery Status’. “In de analyse wordt rekening gehouden met cumulatieve trainingsbelasting, inclusief belasting van je dagelijkse activiteiten”, aldus Olav de Bruijn, expert bij Polar. “Voor de berekening worden de trainings- en activiteitsgegevens van de afgelopen week gebruikt en vergeleken met je trainingsgeschiedenis op lange termijn. De meest recente trainingen en activiteiten hebben de meeste invloed op de herstelstatus.”
Deze aanbeveling is natuurlijk niet heilig – luister vooral ook naar je lichaam – maar het kan wel een goede indicatie zijn. Dankzij deze functie kan je je trainingen slimmer plannen en blessures of overtraining voorkomen. Vooral voor recreatieve lopers die zonder coach werken, kan de hersteltijd een waardevolle richtlijn zijn om slimmer en veiliger te trainen.
-
HRV (hartslagvariabiliteit)
HRV (hartslagvariabiliteit of hartritmevariabiliteit) is een term die je steeds vaker hoort. Het verwijst naar de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen, gemeten in milliseconden. Deze subtiele variaties bieden waardevolle inzichten in hoe goed je lichaam herstelt en hoe het omgaat met stress. Een hogere HRV wijst meestal op een ontspannen en goed hersteld lichaam, terwijl een lagere HRV kan duiden op vermoeidheid of stress. De meeste sporthorloges meten HRV ’s nachts, een ideaal moment om je herstelstatus in kaart te brengen. Draag je je sporthorloge niet tijdens het slapen, dan is de ochtend het beste moment om je HRV te meten.
HRV is erg persoonlijk, waardoor er geen universele ‘goede’ of ‘slechte’ HRV bestaat. Het is sterk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd en fitheid. Voor de ene loper kan een HRV van 65 ms aan de hoge kant zijn, terwijl dit voor iemand anders juist laag is. Het is daarom belangrijk om je HRV over een langere periode te volgen en zo te leren herkennen wanneer je lichaam klaar is voor een intensieve training en wanneer je beter rust kan nemen.
(…)
Lees het volledige artikel in het nieuwste RunningBE-magazine. RunningBE-magazine is verkrijgbaar in de winkel, online via onze webshop en digitaal te lezen via Blendle.