9 jongeren op de 10 bewegen te weinig

Lopen, wandelen, bewegen,... We doen het massaal meer sinds de coronacrisis en de lockdown ons leven overhoop gegooid hebben. Maar er is één groep die jammer genoeg achterblijft: de tieners.

“Onze tieners kunnen niet naar de sportclub en op school zijn de lessen LO fel verminderd omdat ze afstandsonderwijs volgen”, zegt professor Jan Seghers, bewegings­expert aan de KU Leuven, in Het Nieuwsblad. “Amper 15 procent van hen haalde vóór de coronacrisis de norm van wat je normaal gezien per dag moet halen aan beweging.” Die norm ligt op 60 minuten per dag matig of intensief bewegen.

“In Canada lag het percentage vóór de eerste lockdown ongeveer op hetzelfde niveau als bij onze jeugd”, vult Ragnar Van Acker, coördinator beweging en sedentair gedrag bij het Vlaams Instituut Gezond ­Leven, aan. “Wel, in de eerste lockdown is dat ginder gezakt naar 3 procent tieners die nog genoeg bewegen.” Hoe erg het bij onst gesteld is, is niet becijferd. “Het probleem zit hier onder de radar. Maar de cijfers zullen ook hier zeker verslechterd zijn.” Tot onder de 10 procent, is de schatting.

9 jongeren op de 10 bewegen dus te weinig. Sport­psycholoog Cedric Arijs geeft in een ander artikel in Het Nieuwsblad een goeie tip aan ouders die hun tieners aan het bewegen willen krijgen. “Momenteel lijkt het voor tieners alsof alles verboden is, zeker als het op sociale contacten aankomt.” Maar het is wel nog altijd mogelijk om met 4 af te spreken, zolang de activiteit buiten plaatsvindt en de social distance gerespecteerd wordt. “Stel het daarom niet voor als sporten om te bewegen en fit te zijn, maar als een kans om eens te kunnen afspreken met vrienden”, aldus Arijs.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?