850 lopers klaar voor de hel

Zondag start de Marathon des Sables in de woestijn van Zuid-Marokko. Deze helse zesdaagse loopwedstrijd werd bij ons pas echt bekend na de deelname van Tom Waes voor het programma Tomtesterom.

De Marathon des Sables gaat zondag van start (foto Steveston Athletic Associaton)
De Marathon des Sables (MDS) wordt sinds 1986 jaarlijks gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. De zesdaagse wedstrijd over 250 km is een van de zwaarste voettochten ter wereld.

MDS bestaat uit zes etappes die in zeven dagen afgelegd worden. De etappes lopen in respectieve volgorde over 29, 35,5, 40, 82,2, 42,2 en 21,1 km.

Elke deelnemer draagt een eigen rugzak met eten, drinken, een slaapzak etc. Bevoorradingen en tentenkampen om te overnachten, worden door de organisatie geregeld. Om de 12 km ontvangen de deelnemers water en staat er een medisch team paraat.

Bij ons werd de MDS pas echt bekend na de deelname van Tom Waes vorig jaar voor zijn programma Tomtesterom. De televisiemaker eindigde op een 495ste na een helse tocht van in totaal 48u29! Ook 15 andere landgenoten namen deel aan de woestijnrace. In totaal haalden 923 atleten de finish. 

Dit jaar staan er 850 deelnemers aan de start, waaronder deze 15 Belgen: Pierre Yves Rosoux, Said Harrak, Jan Orye, Bert Gossey, Paul De Saedeleer, Kris Ver Elst, Steven Sleuyter, Nathalie Werbrouck, Will Schepens, Nadia Benaerens, Bjorn Van Camp, Patrick Molemans, Claude Van Collie, Stephane Barthelemy en Pierre Forthomme.

Titelverdediger Mohamad Ahansal is ook dit jaar weer van de partij. Hij won de laatste drie edities. Ook zijn broer, Lahcen Ahansal, wist al tien keer deze helse tocht op zijn naam te schrijven. Een familiepalmares om U tegen te zeggen.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?