8 tips voor een geslaagde winterloop

Even een open deur intrappen: het is enorm koud en dat is voor velen nefast voor hun 'loopgoesting'. Vandaar dat we samen met Energy Lab 8 tips geven waardoor je ook bij dit weer je loopschoenen zal aantrekken.

1. Stel jezelf een doel

In het voorjaar zijn er tal van mooie wedstrijden. Denk maar aan de 10 km van Brussel (24 april) of de DVV Antwerp 10 Miles (17 april). Als je een concreet doel voor ogen hebt, zal je gemotiveerder zijn om regelmatig te trainen. En die extra motivatie komt van pas als het buiten de stenen uit de grond vriest. Inschrijven (zie links hieronder) is dus de boodschap.

2. Betrek je familie, vrienden en collega’s

Probeer de wedstrijd waarvoor je je zonet hebt ingeschreven samen met enkele collega’s of vrienden te lopen. En train bij voorkeur ook zo veel mogelijk samen. Ook dit zorgt voor extra motivatie. En veel mensen vinden lopen in groep ook gewoon gezelliger.

3. Zorg voor aangepaste kleding

Een ‘ademend’ regenjasje, een lange broek, een muts, handschoenen en aangepaste sokken houden je lekker warm en droog. Maar overdrijf ook niet en zorg voor laagjes. Drie dunne laagjes lopen comfortabeler dan één dikke laag.

4. Loop veilig

Het wordt nog altijd snel donker in deze periode, dus voorzie je loopkledij van reflecterende strips en kies voor een goed verlicht parcours. Ook hier kan lopen in groep helpen, want samen ben je beter zichtbaar dan in je eentje.

5. Loop niet te hard van stapel

Heb geen schrik om bij vrieskou je tempo een beetje te drukken. Wie bij temperaturen onder nul en een ijzige ondergrond zo hard loopt als tijdens een zomertraining, heeft meer kans op blessures. Vergelijk dus ook je parcourstijden van de voorbije zomer niet met die van deze winter.

6. Beperk je trainingsomvang

Onderzoek heeft aangetoond dat de ideale trainingsomvang tijdens de winter tussen de 40 en 60 kilometer per week ligt. Zo blijft je immuunsysteem op peil en word je minder vaak verkouden.

7. Drink voldoende

Niet alleen bij 30°C en stralende zon moet je voldoende drinken, ook als het vriest is dit een must. In de winter verlies je tijdens looptochten namelijk minstens evenveel vocht als in de zomer. De droge winterlucht zorgt bijvoorbeeld voor extra dehydratatie.

8. Bescherm je huid

De droge winterlucht is ook geen pretje voor je huid. Jezelf insmeren met vochtinbrengende crème is bijgevolg aan te raden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?