1. Kijk uit!
Traillopen is veel meer dan ‘gewoon’ lopen. Je moet onderweg goed uit je doppen kijken want anders raak je van het parcours af. Zo kan je uiteraard verdwalen, en bovendien mis je dan de bevoorradingen onderweg.
2. Train zo gevarieerd mogelijk
Lange duurlopen zijn natuurlijk de basis voor het ultrawerk. Toch doe je er goed aan om in alle hartslagzones te trainen, dus ook kortere en snellere trainingen. Op die manier train je gevarieerd en start je met een optimale conditie aan je trailavontuur.
3. Kies voor het snelle voetenwerk tijdens afdalingen
Tijdens technische afdalingen neem je het best kleinere pasjes en probeer je zo licht mogelijk contact te maken met de grond. Afdalen is vooral een kwestie van vertrouwen. Wees niet bang om af te dalen, want het is soms door een gebrek aan vertrouwen dat er valpartijen ontstaan.
4. Doseer tijdens beklimmingen
Als recreatieve trailloper mag je geen schrik hebben om op de steile stukken even te wandelen. Als het lastig is, doe je het beter wat rustiger aan zodat je jezelf niet kapotloopt. Zelfs grote ’trailiconen’ zoals Kilian Jornet stappen soms meer dan dat ze lopen, zeker in het hooggebergte.
5. Kleed je in laagjes
Je kledingkeuze is heel persoonlijk. Bij de start heb je het vaak koud, terwijl na enkele kilometers de stoom al uit je oren komt. Daarom is het verstandig om je in laagjes te kleden. Een laagje is snel aan- of uitgetrokken en in de rugzak neemt een shirtje uiteindelijk niet zoveel plaats in.
6. Besteed voldoende aandacht aan voeding
De juiste voeding is heel belangrijk voor, tijdens én na de inspanning. Zeker bij zonnig en warm weer maakt de energiebevoorrading vaak het verschil tussen winst en verlies. Neem dus zeker de tijd om op de bevoorradingsposten je reserves aan te vullen.
7. Recupereer voldoende
Na een trailrun is het belangrijk dat je goed herstelt. De dag erna kan je bijvoorbeeld actief recupereren door een uurtje los te lopen aan een comfortabel tempo. Als je het echt lastig hebt gehad, neem je beter gewoon een paar dagen rust. Daarna kan je nog zo lekker verder trainen!
8. Geniet onderweg!!!
Misschien is dit wel de allerbelangrijkste tip: geniet met al je zintuigen! Een trailrun is helemaal anders dan een stadsloop. In de stad heb je vaak weinig oog voor de omgeving en met de andere lopers wissel je nauwelijks een woord. Tijdens trailwedstrijden is dat helemaal anders. Meestal loop je al vrij snel na de start in een groepje met vaak bekende gezichten ertussen. Er wordt volop gebabbeld over over andere wedstrijden, voeding en materiaal. Je moet daarvan ten volle genieten, het maakt de trailervaring des te leuker!