’70-jarige’ loopster illustreert probleem bij populaire wedstrijden

Enkele weken geleden vond de prestigieuze New York Marathon plaats. En daar gebeurde iets vreemds in de leeftijdscategorie 70- tot 74-jarigen.

Zoals gewoonlijk kijkt Derek Murphy met een vergrootglas naar de uitslagen van grote loopwedstrijden, speurend naar valsspelers. Ook de deelnemers aan de New York Marathon ontsnapten er niet aan. Murphy stootte daarbij op een opvallend feit in de leeftijdscategorie voor loopsters tussen 70 en 74 jaar.

De vrouw op bovenstaande foto bleek de snelste in die categorie. Zij klokte als 70-jarige af in 4u21’01”. De foto is dan misschien niet haarscherp, maar de kans is toch vrij groot dat je merkt dat de loopster in kwestie er verdomd jong uitziet voor een 70-jarige. Murphy vermoedt dat het gaat om een veelgebruikte fraude bij loopwedstrijden: iemand anders die met het borstnummer van de ingeschreven loper aantreedt.

Motief

Murphy vertelt op zijn website Marathoninvestigation.com dat de dame in kwestie allicht geen kwade bedoelingen had. Mogelijk wilde de loopster gewoon heel graag deelnemen aan de populaire wedstrijd in New York, maar greep zij initieel naast een startbewijs. Daarop ging ze allicht online op zoek naar mensen die hun borstnummer aanboden. Tegen zulke praktijken treedt de organisatie van de New York Marathon (net als die van meerdere loopwedstrijden) streng op. En maar goed ook, want het kan niet de bedoeling zijn dat niet-lopers borstnummers bemachtigen voor uitverkochte wedstrijden en die nadien voor een forse meerprijs verkopen. Al kan het ook zijn dat de eigenaar van het oorspronkelijke borstnummer geblesseerd was en daardoor haar borstnummer verkocht. Als dat niet tegen een meerprijs gebeurde, is dat niet erg. Helaas zijn die gevallen voor zulke evenementen in de minderheid.   

Ook nog ere wie ere toekomt … Eigenlijk was Liz Burger (4u39’19”) de snelste in de leeftijdscategorie 70- tot 74-jarigen. Gevolgd door Kathrine Switzer (4u52’34”). Die laatste is degene die in 1967 als eerste vrouw de marathon van Boston liep.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?