7 tips voor lopers met diabetes

14 november is het Wereld Diabetes Dag. Wij richten ons uiteraard op de lopers die hiermee kampen.

Wereldwijd hebben 422 miljoen mensen een vorm van diabetes (WGO, Sciensano, 2014). Ook heel wat lopers lijden aan deze chronische ziekte . Speciaal voor hen hebben we 7 tips op een rij gezet om hun favoriete hobby zo goed mogelijk te kunnen beoefenen. En dat moeten ze zeker doen: type 2-diabetes – de frequentste vorm van de ziekte – kan je voorkomen of tegengaan met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

1. Breng je dokter een bezoek
Mensen met diabetes die willen lopen, doen er goed aan om eerst langs de dokter te gaan. Kwestie van zeker te zijn dat ze geen risico lopen op bijvoorbeeld cardiovasculaire problemen.

2. Eerst wandelen, dan lopen
Begin ‘als starter’ niet onmiddellijk te lopen, maar start met wandeltochtjes en bouw stap per stap op. Combineer daarna wandelen met lopen en vergroot stelselmatig het loopgedeelte.

3. Zoek een partner
Stel dat je je voorbereidt op een wedstrijd van 10 kilometer, zoek dan een partner met wie je je kan klaarstomen. Bij voorkeur heeft die andere persoon zo’n wedstrijd al eens gelopen en kan hij je ‘gidsen’. En het is ook altijd veiliger om met z’n tweetjes te lopen, mocht er onderweg iets gebeuren.  

4. Monitor
Meet je bloedsuikerspiegel sowieso voor en na de looptocht. Neem indien mogelijk ook wat voeding mee: stuk fruit, sportdrank, glucosetabletten. Hou zeker ook een trainingsdagboek bij, waarin je je tijden, bloedsuikerspiegelwaarden en voeding noteert. Zo ontdek je na verloop van tijd patronen.  

5. Luister naar je lichaam
Dit puntje geldt eigenlijk voor elke loper (net als: koop het juiste schoeisel). Maar weet dus wanneer je moet stoppen. Hou er ook rekening mee dat elke loper met diabetes anders reageert op inspanningen en dat elk individu zijn insuline ook verschillend moet aanpassen.  

6. Draag een sos-bandje
Je weet nooit wat er onderweg gebeurt. En baadt het niet, dan schaadt het ook niet. Zeker als je alleen gaat lopen, is dit geen overbodige luxe. Net als een gsm.

7. Plannen
Schat op voorhand goed in wat je gaat doen (zowel qua duur als qua intensiteit). Op basis daarvan kan je de timing van je voeding en de hoeveelheid ervan aanpassen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?