7 supergezonde voedingscombinaties

Één plus één is twee: dat geldt zeker voor deze 7 supergezonde en krachtige voedingscombinaties!

Jij hebt vast ook wel zo’n (loop)maatje dat je écht niet kan missen. Wel, voor voeding geldt net hetzelfde: sommige voedingsmiddelen zijn gewoon beter af met z’n tweetjes. We hebben het hier uiteraard niét over frieten met mayonaise of roomijs met chocoladesaus, maar wel over slimme food combo’s die je gezondheid en vitamine-inname een boost van jewelste geven.

Kalkoen met zoete aardappel

Zoete aardappel bevat vitamine A, wat goed is voor je immuniteit, ogen en huid. Om Vitamine A op te nemen, heeft je lichaam Zink nodig. Dit komt voor in vlees, vis, gevogelte, eieren en zaden. ‘Roasted turkey with mashed potatoes’, een typisch gerecht dat Amerikanen op Thanksgiving eten, is dus supergezond door de combinatie van Vitamine A en Zink. Een andere goede combinatie is bijvoorbeeld ei met spinazie.

Salade met goede vetten

Rauwkost is heel gezond door de vele vezels die het bevat. Maar als je er écht alle vitamines wilt uithalen, besprenkel je je groentjes beter met wat gezonde vetten. Studies hebben namelijk uitgewezen dat vet ervoor zorgt dat vitamines beter geabsorbeerd worden. Vet kan olie (olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, notenolie?) zijn maar ook bijvoorbeeld avocado, amandelen, pesto? Ook een eitje toevoegen aan je salade heeft hetzelfde heilzame effect.

Aardbeien met spinazie

Ijzer uit vlees wordt doorgaans snel geabsorbeerd door je lichaam, uit groenten en andere plantaardige voeding gaat het iets trager. Voor vegetariërs is het goed om wat Vitamine C toe te voegen aan hun ijzerbronnen voor een snellere absorptie. Daarom is een spinaziesalade met aardbei zo gezond, of wat dacht je van gebakken groene groentjes met wat citroensap erover?

Banaan met yoghurt

Calcium is goed voor je tanden, beenderen, spieren en zenuwen. Inuline, een bestanddeel dat voorkomt in ajuin, artisjok, banaan en tarwe, zorgt voor een betere opname van calcium. Bovendien draagt het bij aan een gezonde darmflora. Als je je yoghurt voortaan afwerkt met een paar schijfjes banaan, dan ben je dus goed bezig. Andere ideeën: een tarweboterham met tonijn of broccoli met ui en look.

Groene thee met citroen

Groene thee zit boordevol antioxidanten. Hou je echter niet van de bittere smaak? Voeg dan gewoon wat citroen toe. Het smaakt niet alleen veel lekkerder, het zorgt er ook voor dat de voedingsstoffen uit de thee maar liefst 5 keer beter worden opgenomen.

Appel met donkere chocolade

Chocolade eten kan best gezond zijn? Of toch als je het juist combineert. Quercetine is een antioxidant die voorkomt in rode appels, druiven, ui, look en peterselie. Als je een van deze voedingsmiddelen samen eet met voeding die catechines bevat (in rode wijn, donkere chocolade en bessen) dan draagt dit bij om hartziekten te voorkomen.

Havermout met blauwe bessen

Dat volle granen en fruit gezond zijn en ziektes en ontstekingen tegengaan, weet iedereen. Maar als je ze samen ‘consumeert’, zijn ze zelfs nog beter! De Vitamine C in bepaalde fruitsoorten wakkert het heilzame effect van havermout aan. Bovendien heb je langer een verzadigd gevoel als je vezels (havermout) combineert met fruit (suiker). Heb je het niet zo voor havermout? Dan is yoghurt met granola en vers fruit ook een optie.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?