7 manieren om van lopen een gewoonte te maken

Als je zorgt dat lopen een vaste gewoonte wordt in je leven, net zoals bijvoorbeeld je tanden poetsen, kost het je weinig moeite om het vol te houden... en er je hele leven lang de vele fysieke en mentale voordelen van te ondervinden!

7 TIPS OM VAN LOPEN EEN LEUKE GEWOONTE TE MAKEN:

1. Kies één gewoonte.
Wees niet te veeleisend voor jezelf. Focus op lopen en probeer niet op hetzelfde moment nog eens een andere sport of hobby onder de knie te krijgen. Dat zou wel eens een averechts effect kunnen hebben, waardoor je geen enkele gewoonte leert en gefrustreerd achterblijft.

2. Weet goed waarom je deze nieuwe gewoonte wilt leren.
Als je niet weet wat je drijfveer is om te lopen, geniet je er minder van en geef je sneller op wanneer het moeilijk gaat. Daarom is het belangrijk dat je je goed bewust bent van de reden waarom je (zo veel/zo graag) loopt.

3. Koppel er een doel aan vast.
Schrijf je in voor een loopevent. Nu kan dat even niet maar je kan wel deelnemen aan een van de leuke virtuele sportieve challenges, bijvoorbeeld via Keep Moving. Zo ben je extra gemotiveerd om te lopen. Want je wilt toch niet afgaan als een gieter? Wees wel realistisch. Je inschrijven voor een marathon als je nog nooit verder dan 10 km gelopen hebt? Geen goed idee!

4. Geef jezelf tijd.
Rome wasn’t built in a day! Zoals veel dingen in het leven gaat een nieuwe gewoonte aanleren niet vanzelf. Je moet jezelf zeker 20 dagen tijd geven, maar voor lopen is het een proces dat meestal wat meer tijd in beslag neemt. Geduld hebben is de boodschap dus!

5. Zorg dat je er tijdig aan herinnerd wordt.
Plan je loopsessies in je agenda, zodat het zwart op wit staat en je er niet onderuit kan.

6. Sta jezelf toe om eens af te wijken.
Je moet zorgen dat lopen een prioriteit wordt in je leven. Maar laat het af en toe los, bijvoorbeeld als je ziek bent of het écht niet in je agenda past, omdat er van alles tussen gekomen is. Op zulke momenten is het oké om eens níét te gaan lopen. Het spreekt voor zich dat je van deze afwijkingen geen gewoonte moet maken!

7. Zoek bondgenoten.
Een nieuwe gewoonte ontwikkelen vergt zelfdiscipline. Als je weet van jezelf dat je niet zo gedisciplineerd bent, verkondig dan gerust luidkeels aan iedereen in je omgeving dat je van lopen je ritueel wilt maken. Zo zullen ze je helpen om vol te houden en wie weet kan je samen gaan lopen met iemand, als dat jou extra motiveert! Hou je uiteraard wel aan de coronamaatregelen dezer dagen. Ook online kan je trouwens heel wat loopmaatjes optrommelen, bijvoorbeeld op Instagram, Strava… You’re definitely not alone out there!

Deze tips komen uit het boek ‘Go Run’ (Josefien De Bock). In het boek staan tal van tips, tricks, adviezen van experts en persoonlijke verhalen om gezond en blessurevrij te lopen en er zoveel mogelijk plezier uit te halen. Ideale leestip nu je toch wat extra tijd hebt!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?