7 gezonde snacks voor een slanke lijn

Op wat moet je letten als je een tussendoortje wil nemen, zonder dat het een effect heeft op je gewicht? Wij tippen 7 voedzame snacks die zorgen voor een verzadigd gevoel en de nodige energie.

Een snack nuttigen tussen je maaltijden zorgt ervoor dat je hongeraanvallen kan vermijden en je je niet overeet wanneer je eindelijk aan tafel zit. Maar … de ganse dag door tussendoortjes eten met weinig voedingswaarde kan ertoe leiden dat je te veel (overbodige) kilocalorieën opneemt. Voorzie dus steeds een gezonde snack, zodat je voorbereid bent op mogelijke hongeraanvallen of ongezonde ‘cravings’. Deze 7 tussendoortjes zijn slimme keuzes die om die trek en honger te stillen. Een mix van zoet, hartige, knapperige en romige snacks!

1. Amandelen

Noten zijn een uitstekend gezond tussendoortje als je op je lijn wil letten. Hoewel ze veel vetten bevatten, hoef je ze niet te vermijden als je op je gewicht let. Amandelen leveren je verzadigende vezels, proteïne en gezonde vetten. Ze verminderen je honger, verbeteren je hartgezondheid en kunnen zelfs bijdragen aan vetverlies rond je buik. Neem een handje amandelen, combineer ze met wat gedroogde vruchten en pure chocolade, of doe wat amandelpasta op stukjes appel.

2. Pompelmoes

Laag in calorieën, rijk aan vezels én vitamine C: deze citrusvrucht is een van de beste voedingsmiddelen om af te vallen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat het regelmatig eten van pompelmoes kan bijdragen aan gewichtsverlies. Zo verloren de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld 1,6 kg in 12 weken wanneer ze voor elke maaltijd een halve pompelmoes aten.

3. Geroosterde kikkererwten & hummus

Kikkererwten verdienen zeker een vast plekje in je voorraadkast. Je kan ze roosteren voor een knapperig tussendoortje of ze blenden en er een smeuïge hummus van maken. Een handje geroosterde kikkererwten bevat ongeveer 100 kilocalorieën, 5 gram proteïne en iets meer dan 3 gram vezels voor een verzadigizend gevoel. Ook hummus is een verantwoord tussendoortje: ideaal om op een cracker te smeren of om groentjes in te dippen!

4. Chocolade

Op je lijn letten, wil niet zeggen dat je niet meer kan genieten van je favoriete eten. Integendeel, je af en toe eens trakteren is de sleutel om je gewichtsdoelen te behalen en je motivatie niet te verliezen. éen van de gezondste ‘zondes’? Pure chocolade (minstens 70% cacao), omdat die specifieke gezondheidsvoordelen kan teweegbrengen. Meer fan van melkchocolade? Uit recent onderzoek van de Spaanse Universiteit van Murcia blijkt dat vrouwen in de menopauze die bij het opstaan chocolade aten niet toenamen in gewicht door een hogere vetverbranding en fysieke activiteit doorheen de dag. Hoewel het om een kleinschalige studie ging, zijn de resultaten toch enigzins hoopgevend …

5. Popcorn

Geepofte maïs is een volwaardig graan, rijk aan vezels en dus goed voor de spijsvertering en verzadingsgevoel. Let wel: kant-en-klare popcorn is niet jouw beste optie, want die bevat veel suikers, zouten of veel kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Popcorn kan je perfect zelf maken: hier vind je een goed receptje.

6. Yoghurt

Yoghurt is rijk aan calcium en vezels – twee voedingsstoffen waarvan veel mensen een tekort hebben. Bovendien bevat het veel proteïne en probiotica die bijdragen aan gezonde darmen. Kies voor natuurygohurt en voeg zelf stukjes fruit toe. Yoghurt met een smaakje bevat onnodige suikers en dus extra kilocalorieën. Magere yohurt kan, maar is niet per se gezonder. Je kan ook opteren voor Griekse yoghurt of Skyr die nog meer eiwitten bevatten dan standaard natuuryoghurt.

7. Havermout

Havermout is een complexe koolhydraat, die langzaam energie vrijgeeft en dus geen piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Ook is havermout een uitstekende bron van vezels en een vezelrijk voedingspatroon is belangrijk als je gewicht wil verliezen. Eet havermout bij je ontbijt (bv. granola of overnight oats), bak er gezonde pannenkoeken mee (recept vind je hier) of maak er een energiereep van (recept vind je hier).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.