In de lente staan er heel wat toffe loopevents op de kalender. De kans is dus groot dat je komende periode wat intensiever traint of aan de start staat van een loopevenement om je trainingskilometers te verzilveren. Toch kan al dat harde werk voor niets zijn geweest door een veelvoorkomend probleem bij lopers: maag- en darmklachten. Ze zijn helaas geen zeldzaam fenomeen, maar kunnen wel met de juiste voorbereiding vermeden worden.
De Internationale Atletiekunie, World Athletics, publiceerde een reeks artikels die gedetailleerde voedingstips meegeven aan elk type loper. Voor langeafstandslopers raden ze aan om voedingsmiddelen met een laag vezelgehalte voor de dag van de race te eten, omdat de kans op ongewenste toiletbezoeken stijgt door veel vezels te eten. World Athletics raadt af om vers fruit, rauwe groenten en voeding met pulp of schil te eten.
Hieronder vind je meer voorbeelden van voedingsmiddelen die erg veel vezels bevatten en je beter vermijdt voor je een belangrijke loopsessie gepland hebt.
1. Gedroogde pruimen
Pruimen zijn een van de meest vezelrijke producten. Een portie van zo’n 7 tot 8 gedroogde pruimen levert bijna 30% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels. De kans dat je al snel te veel van deze vruchten eet, is groot. Ze zijn klein en lekker zoet. Pruimen zijn gezond, maar beperk je inname ervan voor een stevige inspanning.
2. Te veel koffie
De cafeïne in koffie kan je sportprestatie verbeteren, maar niet iedereen kan even goed tegen koffie. Als je al lange tijd regelmatig koffie drinkt, weet je wellicht hoeveel je lichaam kan verdragen zonder er last van te krijgen. Geen of weinig ervaring als koffiedrinker? Begin er dan ook niet aan voor je een belangrijke prestatie wil leveren. Koffie kan het verteringsproces versnellen en bovendien stress in de hand werken. Bij stress zijn je darmen en maag extra gevoelig, dus die tas koffie laat je best achterwege als je sowieso al wat zenuwen hebt op wedstrijddag.
3. Ongeschilde appels
Wat appels betreft, bevinden de meeste vezels zich in de schil. Wil je een appel als energiesnack voor je race of intensieve training eten? Zorg er dan voor dat je die dus zeker schilt en eet enkel het vruchtvlees.
4. Bonen
Bonen bevatten veel vezels en eiwitten en zijn erg goed voor je, … behalve als je moet presteren. Na het koken bevatten bonen zo’n 6 tot 10 gram op 100 gram. Het hoge vezel- en eiwitgehalte vraagt meer tijd om de peulvruchten te verteren, waardoor je ze beter spaart voor na de wedstrijd.
5. Rauwe kool / Spruitjes
Zowel kool als spruitjes behoren tot de zogenaamde kruisbloemige groenten. Deze groenten zijn gezond, maar zijn moeilijker te verteren. Vermijd zeker grote salades met rauwe groenten de avond voor je wedstrijd of intensieve training. Als je bij je avondeten voor wedstrijddag wel iets van groenten wil eten, doe je er goed aan om ze te koken. Door het koken breken de celwanden op, wat het verteringsproces vergemakkelijkt.
6. Frambozen
Frambozen staan bekend om hun vele gezondsheidsvoordelen, waaronder hun beschermende eigenschappen tegen hart- en vaatziekten en het bevorderen van de stoelgang. Dat laatste betekent dat ze ook een van de meest vezelrijke fruitsoorten zijn … Laat ze dus beter achterwege bij je wedstrijdontbijt.
Ook alcohol, frisdrank en te vettig en/of pikant eten zijn niet meteen aan te raden voor je je sportschoenen aanbindt.