De ene calorie is de andere niet: waarom je beter stopt met calorieën tellen

Koude en donkere dagen: daar worden we niet meteen blij van. Gelukkig kan je met de juiste voedingsmiddelen je humeur wél een handje helpen.
Wat veroorzaakt die herfst- en winterdip? 
De voornaamste oorzaak van de zogenaamde winter blues is  het gebrek aan daglicht, wat zorgt voor een daling in de productie van hormonen als serotonine (ook wel het gelukshormoon genoemd) en een stijging in de productie van melatonine (je slaaphormoon). Daardoor voel je je vaak moe of futloos. Het goede nieuws? Er bestaan verschillende voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine en andere feelgoodstofjes kunnen stimuleren, op een natuurlijke manier dus! We lijsten er hieronder alvast enkele op:
1. Noten
Walnoten, cashewnoten, amandelen, …: noten zijn niet enkel gezond, maar ook de ideale snack om je humeur mee te boosten. Noten bevatten namelijk tryptofaan: een belangrijk aminozuur dat serotonine aanmaakt.
2. Chili 
Fan van pikant eten? Goed nieuws, want pittige ingrediënten als chili, jalapeno en andere pepers kunnen je humeursdipje verhelpen. Dankzij Capsaïcine, het actieve bestandsdeel van pepers, komen er endorfines vrij, die op hun beurt natuurlijke pijnstillers zijn en je gelukkig maken.
3. Eieren 
Een energiedip kan ook ontstaan door een tekort aan vitamine D. Tijdens de herfst en winter worden we te weinig blootgesteld aan het zonlicht: de voornaamste bron van vitamine D. Doe je daarom tegoed aan voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, zoals eieren en vis, of producten die verrijkt zijn met deze vitamine, zoals verschillende zuivelproducten.
4. Haring 
Vette vissoorten, zoals haring en zalm, zijn typische koudwatervissen en goede bronnen van zowel serotine als omega 3-vetzuren. Een meta-analyse evalueerde 26 studies die aantoonden dat omega 3-vetzuren symptomen van depressie (vermoeidheid, energietekort, prikkelbaarheid, slaapproblemen of gebrek aan eetlust) verminderden. Bovendien zijn verschillende vissoorten ook rijk aan vitamine D. Geen fan van vis? Ook noten, lijnzaad en plantaardige oliën bevatten omega 3-vetzuren.
5. Gedroogde vruchten 
Gedroogd fruit, zoals rozijnen en dadels, zijn niet enkel goede energiebronnen voor onze loopjes, maar ook goed voor onze gemoedstoestand. Zo bevatten ze het eerder vermelde aminozuur tryptofaan én magnesium: een mineraal dat stress reduceert.
6. Chocolade 
Grijp je weleens naar chocolade om je op te vrolijken? Dan heb je daar volgende keer een goede uitleg voor, want de donkere, pure variant bevat, jawel, tryptofaan. Let wel: chocolade bevat nog steeds vaak veel vet en suiker, dus consumeer het met mate en kies voor minstens 70% cacao.
Deze voedingsmiddelen komen zeker van pas als je je deze tijd van het jaar eens wat minder ‘happy’ voelt. En we hoeven je het wellicht niet meer te vertellen, maar lopen blijft uiteraard één van de beste manieren om je op te beuren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?