60 dapperen lopen Belgische kustlijn af

Afgelopen weekend werd de vierde editie van de Belgian Coast Total Run gehouden. Een zestigtal dapperen liep de volledige kustlijn af, goed voor zo'n 70 km, van De Panne tot Knokke!

De Belgian Coast Total Run ontstond vier jaar geleden, toen enkele vrienden besloten om de hele kustlijn af te lopen. Het werd een jaarlijkse traditie, die elk jaar een verdubbeling van het aantal deelnemers met zich meebracht. “In 2011 begonnen we met acht man, het jaar daarop waren we met vijftien, vorig jaar met dertig en dit keer liep een zestigtal sportievelingen mee”, zegt ultraloopboegbeeld Luc De Jaeger-Braet, die de kustloop organiseerde samen met Vincent Meers.

Luc benadrukt het recreatieve karakter van de loop. “Het is absoluut geen wedstrijd, maar eerder een doorgedreven training die voor iedereen open staat. De vorige jaren was deelname gratis, maar deden de meeste deelnemers een vrije bijdrage. Deze keer hebben we iedereen 5 euro gevraagd om de nodige inkopen te kunnen doen voor de bevoorradingen. We hadden immers twee volgwagens die voorop reden en afwisselend om de vijf à zeven kilometer stopten.”

De deelnemers verzamelden ’s morgensvroeg in Knokke om daar de eerste kusttram te nemen richting De Panne. Gestart werd er om 9u op de Esplanade. Het parcours liep gedeeltelijk over het strand en de zeedijk. “Het pak viel al snel uiteen in kleinere groepjes met verschillende tempo’s. Wie er genoeg van had, kon stoppen en de kusttram richting eindbestemming nemen. Er waren ook een aantal deelnemers die bijvoorbeeld pas in Oostende hebben ingepikt. Ons open concept is ondertussen wel bekend en de formule slaat duidelijk aan.”

Er stond afgelopen zaterdag wel een flinke wind aan zee, maar gelukkig blies die in de rug van de lopers. “Dan was de editie van vorig jaar veel zwaarder. De tegenwind en vrieskou zorgden er toen voor dat maar de helft van de starters de finish haalden. Ik denk dat nu de eersten al na zes uur in Knokke waren, de laatsten deden er een uur of acht over. De afsluiter in een plaatselijk cafeetje hadden ze dan wel verdiend!”

‘ULTRALOPEN IN DE LIFT’

Luc is een van de Belgische boegbeelden van het ultralopen. Hj nam al vijf keer deel aan de befaamde Spartathlon, met als beste resultaat een 19de plaats in 30u36′. Hij liep ook vier keer een 24u met 220,981 km als persoonlijk record. Op 18 en 19 april hoopt hij voor de tiende keer boven de 200 km te lopen op de Sakura Micha in Japan.

De 56-jarige uit Watervliet merkt goed dat ultralopen in het algemeen in de lift zit. “Iedereen die begint met joggen, droomt wel eens van een marathon. Als je dan een paar jaar in dat milieu zit, wil je steeds meer. De deelname van Tom Waes aan de Marathon des Sables heeft onze sport wat meer in de kijker gezet. Ook voor de Spartathlon is er steeds meer aandacht. Onze kustloop is dan ook een prima training voor marathonlopers die willen overschakelen naar de langere afstanden. Ze leren niet alleen omgaan met de afstand, maar ook met eten en drinken. Een niet te onderschatten factor!”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?