6 zaken die je beter niet eet of drinkt voor een training

Foute voedingskeuzes kunnen je progressie belemmeren. Vermijd volgende zes voedingsfouten en verspil niet nutteloos energie.
  1. Koolzuurhoudende dranken

Frisdranken, bruiswater en bieren bevatten koolzuur, dat voor gasvorming zorgt. Het merendeel van de gassen verdwijnt via de mond, maar het kan ook in je maag terechtkomen, wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Niet echt het gevoel dat je wil hebben tijdens je loopje. Drink liever gewoon plat water en neem een sportdrank mee als je een langere training (langer dan 60 minuten) gepland hebt.

  1. Vezelrijk eten

Vezels horen bij een evenwichtig voedingspatroon en staan garant voor gezonde darmen. Voedingsmiddelen met veel vezels, zoals broccoli, granen, linzen en andere groenten belemmeren echter je training als je ervoor te veel van eet. Directrice van de faculteit voedingswetenschappen aan de universiteit van Missouri, Pamela Hinton: “Als je veel vezels eet, trekt je maagdarmstelsel veel bloed naar zich toe om de vezels te verteren, terwijl je liever wil dat het naar je spieren stroomt. Je spieren krijgen zo niet de juiste hoevelheden zuurstof, suiker en aminozuren die ze nodig hebben tijdens het lopen. Ook bonen kunnen je naast een opgeblazen gevoel, je krampen en ongewenste toiletbezoekjes opleveren.”

  1. Eiwitrepen

De meeste van zulke repen bevatten weinig koolhydraten en laat die net de grootste energiebron van iedere sporter zijn. Je lichaam zet de koolhydraten om in suiker die dan geabsorbeerd worden in je bloedstroom en lichaamscellen en zo voor energie zorgen. Als je geen koolhydraten voor een training eet, gebruikt je lichaam de eiwitten van je spieren als voornaamste energiebron, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de spiergroei. Voedingsdeskundige Veronica Mullins van de universiteit van Arizona: “Eet best een reep met een laag vezelgehalte en met drie tot vijf keer zoveel meer gram koolhydraten dan eiwitten (bv. 15 tot 25 gram koolhydraten en 5 gram eiwitten). Eiwit hoef je dus niet volledig te bannen, maar wees er zuinig mee voor een loopsessie.”

  1. Volkoren producten

Complexe koolhydraten, zoals volle granen en groenten zijn van fundamenteel belang in het voedingspatroon van de loper, maar worden niet aangeraden om net voor een inspanning te eten. Je lichaam neemt enkelvoudige koolhydraten sneller op, zodat die voor instant energie zorgen. Bovendien bevat eten met complexe koolhydraten ook veel vezels, wat zoals hierboven vermeld voor ongemakkelijke situtaties zorgt.

  1. Noten

Noten zijn dan wel een superfood, ze zijn niet voor elk moment van de dag geschikt. Naast eiwitten, bevatten ze ook veel vet. Vet heeft, net zoals vezels, meer tijd nodig om door het lichaam te worden afgebroken. Dat bekent dat er meer bloed naar het maagdarmstelstel zal stromen en minder naar je spieren. Etenswaren, zoals noten, kaas en avocado’s hebben een hoog vetgehalte, maar ook een hoog eiwitgehalte, wat ze geschikter maakt om na en training te consumeren.

  1. Pikant eten

Bij sommigen kan pikant eten maagzuur en maagoprispingen veroorzaken. De zuren in je slokdarm zorgen voor een brandend gevoel in je keel en maagpijn. Pikante voeding vereist veel van je spijsvertering, waardoor je liever een dutje wil doen dan te gaan trainen – niet echt de bedoeling dus. Voedingsdeskundigen raden aan om pikant eten 24 uur voor je trainingssessie te vermijden om je maagdarmstelsel voldoende rust te gunnen.

Natuurlijk kan de ene loper meer dan de andere verdragen en moet je uittesten wat wel en niet voor jou werkt. Ook al vermijd je deze 6 zaken, het kan alsnog zijn dat je last aan je maag ondervindt. In dat geval kan je bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden om te zien waarop je lichaam gevoelig reageert en eventueel raad vragen aan een voedingsdeskundige.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?