6 tips om een knalrood gezicht na het sporten te vermijden

Een roze blos tijdens het sporten? Met deze tips kan je de roodheid beperken.

Een rood gezicht op het einde van een sportsessie is – zeker wanneer het warm en vochtig weer is – normaal en doorgaans niets om je zorgen over te maken. Rood worden is een natuurlijke reactie van je lichaam om je lichaamstemperatuur te reguleren. Je lichaam reageert namelijk op de verhoogde inspanning door de bloeddoorstroming naar je spieren te verhogen én door overmatige warmte af te voeren door te zweten en je bloedvaten meer open te zetten. Door de verhoogde bloeddoorstroming naar de huid, voornamelijk in je gezicht, krijg je die typische rode wangen.

Een (tomaat)rood gezicht tijdens het sporten is dan ook niets om je zorgen over te maken, zolang je ook geen andere symptomen ondervindt, zoals duizeligheid, overmatig transpireren of misselijkheid. Deze signalen kunnen wijzen op hitte-uitputting of hitteslag.

Maar in normale omstandigheden is een rood gezicht net een teken dat je gezonde bloedvaten hebt, die hun functie goed kunnen uitoefenen. Wil je die roodheid toch liever tot een minimum beperken? Dan zijn er wel enkele trucjes die je kan toepassen om er minder last van te hebben.

  1. Drink voldoende

Een goede hydratatie helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur en een goede bloeddoorstroming. Drink daarom voldoende water voor, tijdens en na het lopen – zeker bij warm weer.

  1. Doe een opwarming

Begin je training met een rustige opwarming om je lichaam voor te bereiden op de intensievere inspanning die volgt. Dit kan de ploste toestroom van het bloed naar je huid verminderen. Voor een loopsessie kan je bijvoorbeeld eerst enkele minuutjes wandelen en enkele minuten rustig inlopen (joggen) alvorens je het tempo verhoogt.

  1. Kies de juiste omgeving

Plan je sportsessie in op koelere momenten van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of later op de avond, en/of kies routes die voldoende schaduw bieden.

  1. Draag luchtige kleding

Kies voor lichte kleding met ademende, vochtafvoerende eigenschappen. Vermijd katoenen shirts en overbodige laagjes. Ook iets lossere kleding dragen zorgt voor een grotere luchtdoorstroming om je lichaam beter koel te houden.

  1. Luister naar je lichaam

Als je je oververmoeid, misselijk of duizelig voelt, neem dan een pauze en zoek een plekje in de schaduw om af te koelen.

  1. Doe een cooling-down

Eindig je training met een cooling-down om je lichaam opnieuw in een rusttoestand te brengen en de bloeddoorstroming te bevorderen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.